Forum > i20

[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę

<< < (2/22) > >>

Jacaw:

--- Cytat: "el capitan" ---Przy spokojnej jeżdzie 90-100 w trasie spalam 4.8 - 5.1. Jadać dynamicznie - 5.5/

W normalnej miejskiej eksploatacji z umiarkowanymi korkami;) - około 6.0-6.5 (korki na maksa około 7.2)

--- Koniec cytatu ---

Przyznam, że nie wiem jak to robisz - chętnie bym zobaczył jak jeździsz. O ile na trasie te okolice 5 mogę sobie jeszcze wyobrazić, ale i tak trasa musi być w stylu autostrady lub drogi bez korków i innych przeszkadzajek oraz prędkość maksymalnie pewnie jakieś 90-110. To te 7.2 z korkami na maksa to jakoś jest poza moim wyobrażeniem, a około 6 to żona robi, ale ma taką trasę, że bardziej przypomina mieszaną niż miejską.

el capitan:
Tak pali ten mój silnik - i nie chce więcej. Chyba, ze rozmawiamy o zimie to juz inna para kaloszy. Dane co do trasy to drogi - Poznań  Częstochowa, Poznań - Warszawa..Po mieście naprawdę ten silnik ma umiarkowany apetyt na paliwo. Leję do niego 98 Verwę na Orlenie ale wątpię by miało to znaczący wpływ na spalanie.

Co do gazu, niektóre aso idą na układ;) - biorac na swe barki odpowiedzialnośc za silnik. Cena instalacji to jakies 3500 zł.

Jacaw:

--- Cytat: "el capitan" ---Tak pali ten mój silnik - i nie chce więcej.
--- Koniec cytatu ---

Kurcze, chyba na pierwszym przeglądzie będę musiał powiedzieć, aby sprawdzili, czy coś tam nie mam źle ustawione, no chyba, że jednak masz jakąś super technikę jazdy. A tak dla pewności to są dane z komputera, czy rzeczywiste - bo jak z komputera to jest to bardziej realne, gdyż mój komputer standardowo zaniża o około 0,5 litra. No i ja jeżdżę na zwykłej 95, więc może jakiś drobny wpływ to też ma.

ZacnyRycerz:
Dwa tygodnie temu w czwartek zrobiłem 500km w trasie.
Jak bym nie liczył i drapał się w głowę 8,5l / 100km  :!:

el capitan:
Podaje dane rzeczywiste - komputer oszukuje u mnie od 0,2 nawet do 1 litra na 100 km w zależności od warunków jazdy. Mam też nieco inny silnik bo 1.4 - wedle danych producenta pali on więcej od 1.2 - chociaż nieoficjalne dane "mówią co innego".

Po przesiadce z zimówek spalanie również spadło - o jakieś 0,3 litra.

Nie mam jakiejś specjalnej techniki jazdy - ale stosuję zasady "ekologicznego" prowadzenia pojazdu - nie przyspieszam bez potrzeby, nie scigam się od swiateł itp..

Zacny rycerzu - co Ty robisz ze swoją i20?:)? 1 - odcięcie, 2 odcięcie, 3 odcięcie, 4 odcięcie, 5 odcięcie?;)?????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej