Forum > i20
[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę
robaszek127:
A może Kolego za bardzo przesadzasz z tą jazdą ekonomiczną i wychodzi odwrotnie. Ostatnio co zauważyłem podczas jazdy do Częstochowy chwilowo nawet 160km/h nie podniosło mi spalania o dużo bo te silniki raczej lubią też większe obroty. Normalnie getz mi spala ok 7 do 8L gazu ale przyśpieszam dynmicznie a potem jazda z prędkością tak ok 90km/h.
Znajoma kupiła niedawno I20 i z ciekawości spytam się ile jej to pali benzyny.Może te i20 są cięższe i spalają więcej?
btn:
--- Cytat: "djpit" ---moje ostatnie spalanie przy jeździe pozamiejskiej 90% + 10% miasto - spalanie 7.3l (ręcznie liczone bo nie mam kompa).
Jeżdżę ekonomicznie jak to możliwe ale bez zamulania. Wynik uważam za skandalicznie wysoki jak na taki samochodzik. Ale cóż zrobić....
--- Koniec cytatu ---
komputer zawsze kłamie - przez cały dotychczasowy okres użytkowania (40kkm) nie udało mi się znaleźć reguły, kiedy dodaje, a kiedy odejmuje. Zawsze trzeba liczyć ręcznie - ja mam dla swojego dokładne wyliczenia z całych dwóch latek.
Co do spalania... jak można tutaj przeczytać, każdy inaczej interpretuje "jeżdżę ekonomicznie", bo ja np. nie uważam, że "te silniki lubią wysokie obroty" itp. Może i lubią, ale nie w kontekście ekonomii.
yano:
Hej
Jeżdżę samochodem codziennie do pracy (20 km w obydwie strony, większość trasy teren zabudowany). Spalanie (silnik 1.2 78KM) mierzę ręcznie (nie posiadam komputera). Zawsze tankuję na tej samej stacji etylinę 95. Ostatnio wyszło ok. 6,15 l/100 km, czasami było w granicach 6,4, a przy pomiarach, w trakcie których miałem jakiś dłuższy wyjazd (150 - 200 km), spalanie dochodziło do 5,5.
Jak dla mnie, jest O.K.
pzdr
yano
vvalery:
--- Cytat: "robaszek127" ---A może Kolego za bardzo przesadzasz z tą jazdą ekonomiczną i wychodzi odwrotnie. Ostatnio co zauważyłem podczas jazdy do Częstochowy chwilowo nawet 160km/h nie podniosło mi spalania o dużo bo te silniki raczej lubią też większe obroty. Normalnie getz mi spala ok 7 do 8L gazu ale przyśpieszam dynmicznie a potem jazda z prędkością tak ok 90km/h.
Znajoma kupiła niedawno I20 i z ciekawości spytam się ile jej to pali benzyny.Może te i20 są cięższe i spalają więcej?
--- Koniec cytatu ---
Nic nie przesadza bo to auto żłopie po mieście jak smok wawelski :mrgreen:
ziutek:
Ostatnio zrobiłem jednego dnia trasę Busko-Kraków-Wrocław-Kraków-Busko.
Na autostradzie starałem się nie przekraczać 3500obr/min czyli 120km/h, ale wiecie, jak na autostradzie, jak się wyprzedza tiry w ilości kilka sztuk na raz to ciężko się zdyscyplinować, żeby się nie rozpędzać za bardzo, bo na plecach czuć oddech szybszych. Często musiałem rozpędzać auto do 150-160, często wyprzedzałem na długich podjazdach z gazem do dechy. Kilka razy osiągnąłem 170km/h licznikowe. Samochód radził sobie bardzo ładnie. Średnia z całej trasy to wyliczone prze ze mnie(nie komputer) 6,0 l/100km. Dodam, że jak wjeżdżałem do Krakowa z Buska komputer pokazywał 4,9l/100. Wracając musiałem w Krakowie dotankować(komputer pokazywał 5,7l/100) i wracałem ostatnie 100km bardzo spokojnie (pełno miśków), jechałem 70-80km/h. Dojeżdżając do Buska komputer pokazał mi 4,4 l/100 (komputer wyzerował się przy tankowaniu w Krakowie). Benzyna shell v-power. Jak dla mnie uwzględniając tempo jazdy na autostradzie jest naprawdę OK.
Nawigacja
[#] Następna strona