Forum > i20
[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę
btn:
Hej,
dawno nie podawał nikt konkretnych liczb, zatem się pochwalę, że udało mi się, zachowując komfort (ba! nieziemską przyjemność!) jazdy, zejść w trasie do 4.94l/hkm. Katalogowo dla mojego silniczka 1.4 poza miastem można uzyskać 4.7, więc jest blisko ;)
Warunki: Skandynawia, Shell95 (nie FuelSave).
O ile wyczuwalna jest inna praca silnika (cichsza) na skandynawskim paliwie, to jednak nie prędko udało mi się pokonać polskiego Lotosa (5.29), zatem być może niekoniecznie polskie paliwo jest wszędzie chrzczone.
Pozdrawiam :)
Brayan73:
mi na trasie spokojnie schodzi do 4,8 - 4,9
miasto w większości warszawa 6,0 - 6,5
jazda normalna bez szaleństwa i zamulana i na trasie i na mieście
na początku jak był powiedzmy na dotarciu było więcej
zobaczymy jak będzie za kilka miesięcy czeka Henia 4 tyś kilometrowa trasa
dam znać ile zassał :)
btn:
--- Cytat: "Brayan73" ---mi na trasie spokojnie schodzi do 4,8 - 4,9
miasto w większości warszawa 6,0 - 6,5
--- Koniec cytatu ---
ale to są faktycznie wyliczone wartości, czy wskazania komputera?
Brayan73:
faktycznie wyliczane
komputer coś dziwnie pokazuje raz podaje o 0,5 litra mniej a raz o 0,5 litra więcej
Paliwo tankuje na tej samej stacji "Statoil" ten sam dystrybutor zwykła 95 do pierwszego odbicia
Przy zakupie auta pan z opieki posprzedażnej stanowczo informował aby tankować tylko 95 oktanowe takie zaleca producent
zrobię jeszcze parę tys km zaleje coś mocniejszego zobaczę czy to coś zmienia
ziutek:
U mnie najlepiej sprawuje się shell V-power 95 oktan. Kiedyś zalałem testowo V-power racing 100 oktan i nie polecam. Co do spalania to na trasie według komputera przy normalnej jeździe mieszczę się w 5 litrach, jak go mocno gonię, to 5,5 litra, przy spokojnej jeździe okolicach 4,7 - 4,8. Raz testowo uprawiając ecodriving na odcinku 30km udało mi się zejść do 4,2. Jeżdżąc po mieście na krótkich odcinkach spalanie oscyluje od 6,2 bez klimy do 6,7 z klimą i do 7,0 w zimie.
Jazda mieszana u mnie to około 80 % po mieście na krótkich odcinkach, 20% trasa i średnio spala mi nieco powyżej 6 litrów. Komputer oszukuje średnio w okolicach 0,5 litra, ale inaczej na trasie i inaczej w mieście. Nie chce mi się dokładnie liczyć ile oszukuje w jakich warunkach :-)
Nawigacja
[#] Następna strona