Forum > i20
[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę
btn:
--- Cytat: "ZacnyRycerz" ---
Kończę swoją karierę w tym temacie.
--- Koniec cytatu ---
Prosimy o konsekwencję
Brayan73:
witam
to ja tez doleje troszkę oliwy do ognia co do spalania
Henio 1.2 dziś po warszawie ścisłe centrum korki średnie zrobione 170 km średnie spalanie 6,6 l
ani razu nie osiągnąłem 4 tys obrotów
autko można powiedzieć na dotarciu dopiero 600 km zrobione
liczę ze może być tylko lepiej
rafcio007:
--- Cytat: "ZacnyRycerz" ---Mógłbym napisać o wiele więcej, ale ująłem to najdelikatniej jak potrafiłem.
Liczyłeś, że napiszę, że jesteście fajni ?Obrazek
--- Koniec cytatu ---
eh wychodzi na to, że najlepiej umiesz świrować na drogach nie używając mózgu. No trudno do czasu. Życzę Ci szerokości i mam nadzieję, że nie skrzywdzisz nikogo siadając za kółkiem.
Andy:
--- Cytat: "Jacaw" ---Generalnie trochę mnie dziwi, że np. w USA (bo u nas raczej by to nie przeszło), jeszcze nikt nie złożył jakieś pozwu zbiorowego w sprawie katalogowego spalania samochodów. Ja rozumiem, że to jest liczone według jakiś norm, standardów itd. ale chyba wypadałoby, aby te normy przynajmniej trochę miały wspólnego z rzeczywistością. No dobra, w sumie trochę się wyżaliłem, ale po prostu wkurza mnie to.
--- Koniec cytatu ---
I tu sie troche mylisz -- niedawno w USA byl precedens, ktos pozwal bodajze Honde do sadu. Nie wiem natomiast, czy sprawa zostala zakonczona i z jakim wyrokiem.
Co do danych katalogowych auta srednio spalaja od paru % do kilkudziesiecu wiecej niz podaja cyferki w broszurkach. Z pol roku temu w "Motorze" bylo ladne tabelaryczne porownanie aut pod tym katem. Poszukaj w wujku googla jak sie przeprowadza takie pomiary i przy jakich predkosciach miasto/teren, to przestaniesz sie dziwic rozbieznosciom po zakupie :) Generalnie mozesz przyjac,
ze dane producentow sluza bardziej do porownywania miedzy soba samochodow, a nie informuja, jakie jest realne spalanie.
Timon:
Wydaje mi się, że kiedyś podawane spalanie było realniejsze. Przykładowo w książce o naprawie Ponego mam podane dla swojego silnika tak" Zużycie paliwa: 90km/h: 6,4; 120 km/h: 7,6; Miasto 10,9. Poza miastem nie jeżdżę, ale wierzę w te dane, bo jeżdżąc w mieście spalanie wychodzi mi niższe od tego tabelowego.
A obecnie? Obecnie średnie spalanie jest rekordowym najniższym spalaniem danego modelu /100km... Zazwyczaj nijak ma to się do realnej jazdy. Takie moje zdanie :roll:
Nawigacja
[#] Następna strona