Forum > i40 VF
Problem z EPB oraz AUTO HOLD (błędy sterownika CAN)
piejar:
Przy losowych usterkach czy "choinkach" lampek bez korelacji sprawdzenie masy ma sens bo ona może być elementem wspólnym dla modułu który obsługuje wiele funkcji. Jeżeli wskazywany jest słupek to tam trzeba szukać czyli w miejscu lokalizacji modułu. Warto też looknac na drugi koniec tej części magistrali can - warto poszukać schematu przebiegu can w aucie bo to może coś wyjaśnić. Korelacja z pogodą to jest ważny trop a wilgoć w aucie czasem wynika z kondensacji a nie przecieku dlatego nie szukałabym na siłę dziur. Totalne dosuszenie auta razem ze wszystkimi zakamarkami, pod wykładzinami itp to nie jest łatwa sprawa.
Cobra_JM:
Czy mówimy o tych samych błędach to nie wiem :-(((. Mam moduł BT podłączony do progsa TORQUE w fonie. Nie pokazuje wtedy żadnych błędów ale idzie skasować "choinkę" klikając - usuń błędy - 1-3 razy w TORQUE i wtedy wszystko na jakiś czas wraca do normy.
Cobra_JM:
Dzisiaj zainstalowałem inny progs do OBD i dopiero ten wyświetlił mi błąd przedniego prawego czujnika ABS. Zobaczę co będzie dalej i czy będzie ten sam błąd co dzisiaj. Progs to Car Scaner.
misiek1994:
A jakiego teraz używasz programu?
Osobiście rozdarłem lewy słupek i wtyczki wyglądają na ok. W bagażniku była inna złączka, ale też wygląda, że jest w porządku. Dalej konsola jest do rozebrania.
Spróbuję jeszcze pomierzyć tego CANa, bo może jednak po prostu pompa ABSu pada w jakiś idiotyczny sposób.
Cobra_JM:
Cały czas "choinka" wybija mi ten sam błąd C1203 więc to jest ta moja usterka.
Nawigacja
[#] Następna strona