Forum > i30 PD
Jakie macie wady fabryczne
Tomeck81:
Witam forumowiczow.
Napiszcie prosze jakie macie fabryczne wady w swoich i30.
Wiele ich wystepuje i wiem, ze kazde jakies innej marki samochody tez je posiadaja ale to co sie dzieje z i30 do troche nie do przyjecia.
W moim np Dziwny dzwiek, piszczenie sprzegla przy ruszaniu, stukajacy pedal i od nie dawna slysze stuki w jak by szyba byla nieprzyklejona przednia.
Masakra dwu letni samochod 30 tys przebiegu. Ciekawy jestem co jeszcze,
Pozdrawiam
robaszek127:
Ja bym bardziej patrzył jeszcze na tą super blachę jakości pokroju mazdy. Póki nowy trzeba zabezpieczać wszystko pod spodem i profile szczególnie.
Widziałem jak wyglądają sanki mojego getza 2005 a jak skody octavii ok 2000r pewnie z 2 razy większym przebiegiem to nóż się otwiera w kieszeni. Blacha to patologia bo inne rzeczy jak sprzęgło można wymienić a z rudą gorzej.
farciarzgilmore:
No blacha w tym samochodzie to porażka ale to chyba problem nowych samochodów. Kolega w nowym Audi pomimo położonej ceramiki też ma odpryski. Mam i30 z 2018 roku, robić w takim samochodzie jakąś konserwację podwozia? Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie? A może macie jakieś inne rady co warto zabezpieczyć? Ja póki co to kładę na auto porządną politurę co 4 miesiące.
tomilipin:
--- Cytat: farciarzgilmore w 25 Wrzesień 2020, 18:34:50 ---pomimo położonej ceramiki też ma odpryski
--- Koniec cytatu ---
Ceramika absolutnie nie chroni przed odpryskami! Ona ledwo chroni przed delikatnymi zarysowaniami, np. od trawy, liści czy drobnych, delikatnych gałązek, a także ledwo chroni od tzw. lovemarks, czyli drobnymi rysami po dotykaniu lakieru gołą ręką, przejechaniu zakurzonego lakieru niewłaściwą ściereczką, zakładaniu pokrowców na samochód itp.
Z reguły nie odpowiadam na tematy pisane tak niechlujnym i pełnym błędów językiem jak te zakładane przez Tomeck81, ale ta przednia szyba chyba też mi się trafiła trzeszcząca. Przypuszczam, że obciera o nią jakiś plastik i stąd ten dźwięk. Słychać to zwłaszcza gdy autko się skręca np. najeżdżając jednym kołem na wysoki podjazd.
Poza tym mam dwie wady lakiernicze - zaciek na słupku C przy dachu, a także coś jakby odprysk w progu, choć jest w kolorze auta.
A, no i obijające się kable za schowkiem - zgłaszałem w ASO, oczywiście "poprawili" tak, że nie ma żadnej różnicy. Pewnie nawet tam nie zajrzeli.
Tomeck81:
Przepraszam Pana tomilipin, jezeli moj nieuchylny pelen bledow post Pana zirytowal. Dla wytlumaczenia posiadam laptopa werjsa UK. A dwuletli, ze nie uzylem spacji? poza tym to nie na ocene w szkole.
I tak Pan sie wyzalil co boli w samochodzie.
na Panskie bolaczki posiadam odpowiedzi.
Szyba to ten typ tak ma.
Wady lakiernicze, normalka auto robione tania sila robocza
Odprysk w progu koloru auta, to jest zabezpieczenie typu baranek i pewnie klucha :)
Obijajace sie kable za schowkiem? Sprawdz czy masz okulary lub cos w schowku ale na okulary w podsufitce.
Ja jeszcze mam zle polozona aplikacje na slupku dzwi, sa smarszczenia.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona