Forum > i30 FD

Pierwszy przegląd 1500 km

<< < (6/7) > >>

waldek_l44:
ja odebrałem Hyundaia tydzień temu, dostałem nową książkę gwarancyjną, z której wynika, że pierwszy przegląd jest po 20.000 km lub po roku. Dotyczy to aut produkowanych w Czechach. Na moje pytanie, czy mam wymienić olej po 3 kkm, otrzymałem odpowiedź cytuję ..."po cholerę"... Przepraszam za przekleństwo, ale właśnie tak powiedział pan w salonie. Powiedział, że olej syntetyk mogę wlać po tych 20.000 km. Ja jednak zdecyduję się na wcześniejszą wymianę w ASO po 3 tysiącach. Pozdrawiam

waldek_l44:
dzisiaj w rozmowie z serwisem dowiedziałem się, że fabrycznie w silniku jest wlany olej syntetyk. Jeśli mam ochotę, to ok. mogę wymienić olej przy 2 kkm, ale nastęona wymiana oleju jest jak w gwarancji przy przebiegu 20 kkm. Dotyczy aut produkowanych w Czechach. Może ktoś mi tą tezę udowodni, bo z tymi serwisami w PL to pewnie "wolna amerykanka". Pozdrawiam

kml:

--- Cytat: "waldek_l44" --- Może ktoś mi tą tezę udowodni, bo z tymi serwisami w PL to pewnie "wolna amerykanka". Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Nikt Ci tego nie udowodni bo nie ma jak :) Oczywiście mógłbyś dać próbkę oleju do analizy ale popco placić. Jak zmienisz olej we własnym zakresie to NIC się nie stanie, pamiętaj tylko żeby kupić oryginalny filtr oleju w ASO co by różnicy nie było widać. Żadne ASO nie może Ci odmówić takiej wymiany na własne życzenie.

Carexpert:
Prawda jest ze masz prawo zmienic olej kiedy chcesz i na jaki chcesz. Musisz sie tylko liczyc z tym ze gdy cos sie stanie serwis zawsze umyje rece twierdzac ze to wina oleju lub filtra i ze gwarancje masz tylko na wymiany w serwisie na orginalnych czesciach. Nie wiem po jakiego diabla chcecie zmieniac oleje po 2-3 tys km. Oleje syntetyczne normalnie pracuja po 20000 km a sa i takie co robia po 30000 w zaleznosci od marki samochodu oleju i kraju w ktorym auto jezdzi. Wiec jak chcesz zmienic olej zuzyty w 10% to mozesz. Mozesz nawet codziennie go zmieniac tylko po pierwsze po co a po drugie zmieniajac poza ASO ryzykujesz utrate gwarancji. Masz zawsze prawo przyjsc z wlasnym olejem nawet takim samym czy o takiej samej klasie co zaleca ASO ale zapewniam cie ze w ksiazce serwisowej bedzie wzmianka o tym ze wlales swoj olej co zawsze przy jakichs problemach potem bedzie punktem do odmowienia naprawy gwarancyjnej.

kml:

--- Cytat: "Carexpert" ---Musisz sie tylko liczyc z tym ze gdy cos sie stanie serwis zawsze umyje rece twierdzac ze to wina oleju lub filtra i ze gwarancje masz tylko na wymiany w serwisie na orginalnych czesciach.
--- Koniec cytatu ---

Dlatego tez bylo napisane, żeby zrobić wymianę w ASO.

--- Cytat: "Carexpert" ---Nie wiem po jakiego diabla chcecie zmieniac oleje po 2-3 tys km.
--- Koniec cytatu ---

Opcja SZUKAJ.

Wielokrotnie każdy przedstawiał swój punkt widzenia i jeżeli temat po raz kolejny ma się przeistoczyć w dyskusję pt "po co wymieniać olej po 3 tys" to czas zeby ktoś z obsługi forum go zamknął.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej