Autor Wątek: [Santa Fe SM] Swiatła do jazdy dziennej w Santa Fe.  (Przeczytany 13555 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dibo1

• Gość
[Santa Fe SM] Swiatła do jazdy dziennej w Santa Fe.
« dnia: 12 Kwiecień 2012, 11:12:23 »
Robi się ciepełko na dworze i pora pomyśleć o zainstalowaniu świateł do jazdy dziennej.Wiem,że temat już był wałkowany(też się wypowiadałem w tamtym wątku),ale ponieważ do tej pory nie mogę zdecydować się w jaki sposób zainstalować to oświetlenie to opiszę mój problem.
Wielu użytkowników zakłada dodatkowe światła diodowe które są fajne i dobrze świecą ale znalazłem dwa powody które powstrzymują mnie przed ich założeniem:
1. nie bardzo jest gdzie je zamontować (bezinwazyjnie)aby spełniały wymogi co do właściwego ich rozstawu - bo montując je w kratce będą za wąsko i jednocześnie  odległość ich od zewnętrznych gabaretów samochodu też będzie nie właściwa.
2. sterowanie światłami w naszych autkach jest poprzez masę a nie "+" jak w autach europejskich.
Ja skłaniam się do zakupu takiego zestawu http://www.drl.proeltec.com/ i podłączenia go do halogenów.Wiem,że znajdą się głosy,że to też nie jest zgodne z przepisami,ale moje auto jest z 2003r i nie ma fabrycznie zamontowanych oryginalnych świateł do jazdy dziennej.W razie czego to halogeny po włączeniu przełącznika  będą pracowały zgodnie z ich przeznaczeniem.Po za tym tam są żarówki zaledwie 27W a i tak jako światła dzienne będą świecie tylko 1/3 swej mocy.
Co o tym sądzicie?Mirek

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwiecień 2012, 11:46:01 »
Hymm...
A ja się zapytam inaczej....
Po co kombinować z tymi światłami do jazdy dziennej? Światła są jakie są i tyle. Czy one coś dają? Czy kombinacje są warte...... no właśnie czego?
Nie obraź się proszę ale mi takie światła kojarzą się z wieśwagenami :) bo jak się popatrzy to mało jest "porządnych" samochodów, które nie mają fabrycznych i posiłkują się "dorabianymi". Te dorabiane mają najczęściej pełnoletnie starocia kierowane przez dresów bo to jest szpan - duchowe podnoszenie wartości samochodu:)
Takie światła w Santku to profanacja:) To jest tylko moje zdanie i proszę nie brać tego do siebie:)

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2012, 12:48:20 »
Tak odemnie, na pytanie czy coś dają: oszczędzasz na prądzie (nie pali się wszystko w okolicach 200W tylko 10W), wydłużasz żywotność żarówek, jak wyżej jęzeli chodzi o włącznik świateł no i raczej odpada kwestaia "zapomnienia" odpalenia lampek. Temat oczywiście rzeka dla zwolenników jak i przecwników ale takie życie, tyle z mojej strony :))

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2012, 09:37:23 »
Dodam jeszcze od siebie - przypadłość naszych autek - plastikowe klosze, niestety jazda non stop na światłach im  nie służy - ja swoje już polerowałem - wysoka temperatura żarówek "wypala" powłoki ochronne kloszy (u siebie zauważyłem krople deszczu które parowały na kloszu)  i w drugą stronę - plastik ma mniejszą przewodność ciepła i w związku z tym w/w żarówki mocniej się grzeją co skraca ich żywotność.
Z związku z tym ja tez jestem zwolennikiem LEDów do jazdy dziennej - lepiej wydać raz 200 na lepsze LEDy ( cena poleconych  mi przez elektryka samochodowego) niż 1000 na nowe lampy (cena z Alledrogo) które z czasem przyjdzie wymienić bo polerowanie nie jest najzdrowszym dla nich rozwiązaniem aczkolwiek skutecznym.

Pozostaje jeszcze tylko kwestia umiejscowienia/montażu LEDów - tu zaczynają się schody :(  rozwiązaniem byłby szeroki kangur ale najpierw trzeba  go mieć :(
Troszkę nieszczęśliwy mamy kształt zderzaka a ze świateł przeciwmgielnych nie chciałbym rezygnować nawet kosztem modułu opisywanego wcześniej - zawsze jest to rzecz przy której trzeba "pilnować" zmiany trybu pracy.
Jednak LEDy z automatem wł/wył są wygodniejsze - nie trzeba o nich pamiętać

dibo1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2012, 09:42:00 »
Cytat: jaclwapl
Takie światła w Santku to profanacja[/q                                          Witam.No właśnie dla tego nie chcę instalować dodatkowych świateł do jazdy dziennej a wykorzystać już istniejące czyli halogeny.Co do celowości stosowania świateł dziennych to zgadzam się z kolegą HULLTAY - to argumenty nie do odrzucenia.Mirek

zdzwod123

• Gość
światła do jazdy dziennej
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2015, 18:35:46 »
ja mam założone orurowanie i światła do jazdy dziennej mam przykrecone do orurowania odległość między nimi wynosi od osi do osi 60cm trochę jest szerzej od bocznej ściany pojazdu ale zakładali mi w serwisie KIA muwili że nie będzie problemu

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2015, 19:20:18 »
Jak możesz to zrób foty jak to wygląda

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2015, 14:53:50 »
Cytat: "Waldemar"
Jak możesz to zrób foty jak to wygląda

Pewnie coś w ten deseń:

Fotka zapożyczona z przypadkowej aukcji allegro.

zdzwod123

• Gość
światła do jazdy dziennej
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Styczeń 2015, 17:10:54 »
przesyłam zjęcie mojego santka

[ Dodano: 2015-01-30, 17:15 ]
przepraszam ale coś mi nie wyszło ztym przeslaniem zdjęcia może jakaś podpowiedż

[ Dodano: 2015-01-30, 17:45 ]
może teraz uda mi sie przesłać zdjęcie mojego santka

[ Dodano: 2015-01-30, 17:56 ]

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Styczeń 2015, 20:06:22 »
Wielkie dzięki za foty kurcze mam orurowanie takie jak wysłał Volkan jutro zobacze co ztym da się zrobić aby je dać tak jak ty masz Zdzwod123

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Styczeń 2015, 21:00:48 »
Tam są uchwyty pod lampy - myślałem nad dorobieniem "belki" z profilu zamkniętego (może nawet kątowniczek by wystarczył?) przykręconej od spodu do tych uchwytów (są przecież otwory pod śruby) i zamocowanie dziennych pod poprzeczką (obok tablicy rejestracyjnej) - maksymalnie szeroko, jak się da - jakieś niewielkie, okrągłe DRL-e powinny "w miarę" przepisowo wyjść (ewentualnie listwy LED puścić równolegle do bocznych ramion bullbara pod poprzeczką).

Cała konstrukcja powinna dać się upchnąć pod te blaszki do montażu reflektów - a jednocześnie pod i za poprzeczką oraz rejestracją - i nie powinno być nic widać.

OT - szukam (tak "dla odmiany") jakiegoś tuningowego zestawu do montażu reflektorów dalekosiężnych na dachu Santka (widziałem kiedyś świetną owiewkę z reflektorami - na dach - tuż nad szybą - niestety dla Tucsona). Czasem brakuje mi "poweru" gdy kręcę się służbowo w różnych, dziwnych miejscach.

zdzwod123

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2015, 07:32:28 »
witam ponownie ja mam w rurze od spodu przewiercone otwory i przykręcone te uchwyty do świateł co są w komplecie montażowym tylko przewiercić w tych rurach otwory to trzeba mieć dobre wiertła