Forum > i30 PD

Co ile km wypalanie dpf

<< < (6/9) > >>

miro:

--- Cytat: robaszek127 w 25 Sierpień 2024, 23:37:42 ---Serwisy i mechanicy z tego żyją, że ma być drogo bo na tym zarabiają. Zobaczcie sobie gościa Kiki z YouTube co jeździ po Europie T6 z przyczepą i jak go skasowali za naprawę samochodu dwa razy w serwisach Bosch.

--- Koniec cytatu ---
Akurat 5 lat było gwarancji więc w ASO robione. Pech chciał, że problem wystąpił po 5,5 roku użytkowania. Co do uczenia się, no cóż, auto użytkowane na raczej dłuższych dystansach, wypalanie dpf zwykle zakończone bez przerywania, ADBLUE dolewane.Olej co 15k wymieniany z filtrami.
Ale do tematu, po diagnostyce dpf jest fizycznie uszkodzony, nadtopiony, czujnik ciśnienia wykazuje znaczne skoki, przypuszczalnie uszkodzony. W dpf te czopy niektóre "wychodzą", co oznacza duże ciśnienie w środku. Zamiennik na rynku tego dpf nie występuje, zostaje jedynie ASO. Demontaż kosztowny, bo trzeba przednią belkę opuścić, później zbieżność ustawiać.

kikan123:
ja zdecydowałem się na czyszczenie DPF za 1200 PLN w zakładzie który słynie z produkcji dedykowanych maszyn do czyszczenia https://www.dpf-powerjet.com/
Początkowo wydawało się że pomogło, bo interwał wydłużył się z 80 do 160 km, ale znowu spadł do ok. 100 km. Przyczyna jest więc inna (faktycznie, wg. zakładu filtr był średnio zabrudzony, przewaga sadzy niz popiołów). Tkwi zapewne w składzie mieszanki paliwo-powietrze. Mam olej w dolocie i będę w tym tygodniu weryfikował odmę/turbo+ klapy wirowe w kolektorze+ chłodniczka zaworu EGR. Te elementy zw. z tzw. ekologią zabijają ten silnik....

XT1097:
Jak do tych1200 odliczysz montaże i demontaże to kupisz za rozmowy DPF.

robaszek127:
Nieźle koszą za czyszczenie. Pewnie znając życie jak powiedzieli, że był średnio brudny czyli był ok ale klient płaci. To co słyszałem to ludzie kupują płyn i sami myją myjką. Ale to chyba ewidentnie coś jest, że tu na forum sporo ludzi narzeka na częste wypalania. Chyba musi być jakaś przyczyna inna niż sam dpf.

kikan123:

--- Cytat: XT1097 w 26 Sierpień 2024, 16:01:01 ---Jak do tych1200 odliczysz montaże i demontaże to kupisz za rozmowy DPF.

--- Koniec cytatu ---

To akurat na gotowo + adaptacja (w sterowniku zmieniają na nowy filtr). Zostawiam na dzień auto i demontują/czyszczą/montują. W innych warsztatach na Śląsku liczyli sobie za to 1400-1600 PLN. W Hyundaiu dużo roboty z tym bo trzeba sanki opuszczać żeby wyjąć... Własne czyszczenie nic nie daje, bo w zapchanym filtrze może być dużo popiołu zamiast sadzy. Sadze się wypala, ale popiół trzeba fizycznie usunąć. Mój po 120 tys. nie miał dużo popiołu. Generuje po prostu dużo sadzy więc przyczyna w tym silniku jest inna. Tutaj się gość doktoryzuje na zatartych 1,6-1,7 CRDi :)
//www.youtube.com/watch?v=syoE5uNwTvo//www.youtube.com/watch?v=CAHoloM-ezE

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej