Forum > i30 PD
Co ile km wypalanie dpf
MarianH:
Witam
Co ile km w trasie mieszanej wypala Wam się dpf? Mój samochód niestety ma emisję spalin 6.2. i pewnie dpf ma bardzo małe kanały...Zauważyłem, że zimą wypalenie miałem co około 500, 600 km, ale latem ostatnio co 150km :'(. Wypalanie staram się kończyć ale przy częstych wypalaniach staje się to niemożliwe. Rocznie robię około 20 tyś km. Auto z listopada 2017, jestem 2gim właścicielem. HYUNDAI teraz robi 1.6 crdi z układem Adblue, ja tego nie mam.
Pozdrawiam
rwicik:
Mój 1,7 w Tucsonie z 2017 wypala obecnie co 150 km.
Nie przejmuję się, że mu przerwę. Dopali na drugi dzień.
MarianH:
Dziękuję za odpowiedź.
Trochę to bez sensu takie wypalanie co 150km >:(. Miało być ekologicznie a wyszło jak zawsze.
Mam nadzieję, że nie jest to spowodowane usterką silnika. Stan oleju nie podnosi się. Proszę użytkowników innych diesli o odpowiedź.
Pozdrawiam
Arek_:
Może mam inne autko ale mój ostatnio też zaczął dopalać się co 150-200 km. Tylko co dziwne - dopalanie trwa 4-6 minut - wówczas temp skacze do 650*C, po czym spada do 200-250*. Dziwi mnie że tak krótko to trwa. Rozważam odcięcie EGR'a bo czytałem, że poprzez zmniejszenie ilości tlenu do DPF'a trafia więcej syfu i szybciej się przytyka.
piotr_zaw:
Witam.
I zrobiło się cieplej i znowu częste wypalanie dpf, z dnia na dzień temperatura >16stopni celcjusza i wypalanie co około 150km. Ktoś poradził sobie z tym?
Może winny jakiś czujnik, problem z mieszanką paliwa?
Dodam, że problem pojawia się bez względu na jakiej stacji zatankuje.
Nawigacja
[#] Następna strona