Byłem w salonie zobaczyć I30 III. Generalnie widziałem tu auto po raz drugi, zdecydowanie już bardziej na chłodno. Salon Hyundai z salonem Mazdy. Na pewno mazda 3 vs. i30 III to niebo a ziemia. Wg mnie wnętrze nie porównywalne na plus dla mazdy 3 (materiały, ergonomia, deasing).
Rozmawiałem ze sprzedawcą o i30 i myślałem, że spokojnie uda się zejść z ceny wyjściowej auta na wyprzedaży o min. 12-15 tys zł (kombi, comfort, 1.4 TGDI wyjściowo za ponad 80 tys! w bazowym lakierze). Realnie rabat jaki mi powiedzieli to max 6% (4.800), w głębokiej wyprzedaży 8% (6.400). Patrząc na to auto na chłodno, jak już wspomniałem to niestety ale: wyświetlacz wielkości 5'' mono + panel klimatyzacji manualnej to jakaś totalna porażka (3 przyciski na konsoli centralnej wyglądają wg mnie naprawdę bardzo biednie).
Patrząc na konkurencję, bo wcześniej myślałem, że hyundai będzie w stanie zaoferować bardzo dobrą cenę wyprzedażową, to teraz jestem bardzo miło zaskoczony ofertą Toyoty.
Auris TS fl 1.6 130 KM, wersja premium + pakiet comfort (prawie full auto, kamera cofania, park assist, klim automatyczna i inne rzeczy). Cenowo na wstępie wysoko (również ok 80 tys zł) ale w salonie powiedzieli mi, że da się na wyprzedaży mocno zejść w dół.
Zostaje jeszcze astra, która wyjściowo jest tańsza od auris, ale nie wiem czy również tak wyposażona?
Megane IV jeździłem, auto z zewnątrz bardzo ładne, ale w środku taki jakby pionowy, wąski tablet do mnie nie przemówił. Wybór i30 czy megane, dla mnie raczej i30 ale w wersji z klimą automatyczną, w przeciwnym razie żaden z tych 2 samochodów.