Autor Wątek: I30 GD brak mocy na wyższych obrotach?  (Przeczytany 4696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarcinO86PL

• HKP
  • **
I30 GD brak mocy na wyższych obrotach?
« dnia: 10 Marzec 2020, 19:49:38 »
Witam serdecznie!
Panowie mam taki problem.
Wymieniłem świece zapłonowe (były NGK,  założyłem Bosch) i albo to przypadek albo to wina świec ale podczas dynamicznego dodawania gazu powyżej 2,5k do 4k (wyżej nie sprawdzałem) obrotów wydaje mi się jakby auto traciło na przyśpieszeniu. Sprawdziłem na wszelki wypadek cewki ale autem nie trzęsło więc to na pewno nie to. Co radzicie, co powinienem sprawdzić? ;)

W załączniku zdjęcie stanu świec z przed wymiany.

Offline Andreas

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2020, 11:46:02 »
rodzaje swiec  zimne, cieple
wymagana przerwa - zalezna od typu silnika i paliwa benzyna lub gaz
podanie sie sugestii - bo nasze to wieksza moc, mniejsze spalanie

Offline Andreas

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2020, 14:16:46 »
cytat
Klasyczna świeca zapłonowa ma jedną elektrodę centralną i jedną masową. Odstęp pomiędzy nimi musi mieć ściśle ustaloną wielkość podawaną przez producenta samochodu. Odstęp mierzy się szczelinomierzem. Zwykle wynosi on ok. 0,7-0,8 mm. Już niewielkie odchylenia od podanej wartości odstępu między elektrodami prowadzą do niewłaściwej pracy silnika. Zbyt duży odstęp powoduje, że napięcie nie zawsze wystarcza do wytworzenia iskry - następuje "wypadanie zapłonów". Zbyt mały odstęp to zbyt skupiona iskra i zmniejszone osiągi silnika.

Jeśli więc podczas jakiejkolwiek naprawy wymontowujemy świecę, sprawdźmy szczelinomierzem odstęp pomiędzy jej elektrodami. Taka sama kontrola zalecana jest, jeśli przed wkręceniem do cylindra świeca zostanie potrącona, upuszczona czy w inny sposób narażona na zmianę nastawów elektrod. Samo wykrzywienie elektrody masowej wystarczy, by można było zapomnieć o równej pracy silnika.

Offline borys1966

• HKP
  • **
Odp: I30 GD brak mocy na wyższych obrotach?
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2020, 21:32:15 »
Mam podobny problem i do tego większe zużycie paliwa granice 8,9. Wykręciłem świece  kolor podobny jak u kolegi z początku tematu . Auto ma 80 tys przebiegu i nie wiem czy ktoś wymieniał już czy jeżdżę na nich od początku . Świece są NGK LZK R6B 10E  .  Czy objawy te mogą być spowodowane  wiekiem świec ? poza tym szczelina była 1,3mm .
Może zainwestować w irydowe i spokój na dłuższy okres