Forum > Getz
Przegub wewnętrzny
MktR:
Witam.
Do wymiany mam simmering półosi w moim Getzie bo się delikatnie poci, w związku z czym mechanik też zauważył delikatny luz na przegubie wewnętrznym i stwierdził, że może przez to, że simmering się poci coś nie tak jest z przegubem. No i po wymianie mamy zobaczyć, w razie czego moje pytanie takie czy w Gacku 1.3 idzie wymienić sam przegub wewnetrzny gdyby zaistniała taka potrzeba bez wymiany całej prawej półosi?
Dzięki za odp.
robaszek127:
Powiem tak. Zobacz samemu czy czasem nie masz luzu na łożysku w skrzyni czyli luz jest wyczuwalny ręką bo raczej przegub wewnętrzny jest pancerny bo prosty. Ja tak miałem i o dziwo mimo dużego luzu nic nie ciekło i uszczelniacz był cały.
Co do zakupu tanio idzie kupić całą półos bo am kupowałem z ładnymi osłonami gumowymi za śmieszne 35zł.
A zmienić idzie łatwo. Wystarczy breszką wycisnąć przegub wewnętrzny ze skrzyni. Wymiana uszczelniacza też prosta.
Niestety nie bywam w Końskich a mógłbym podarować przegub wewnętrzny bo kupowałem całą półoś prawą i lewą i gdzieś lezy używany na zapas.
MktR:
Mechanik jak dzwonił to nic nie wspominał o luzie na łożysku w skrzyni. Ja się na tym nie znam ale zapytam. Na razie wymieni mi simmering półosi bo jest spocony i zobaczymy co dalej. Oki dzięki za odpowiedź, interesowało mnie czy da radę sam przegub wymienić ale może nie będzie wcale takiej potrzeby.
robaszek127:
Możesz samemu wymienić przy odrobinie zaparcia. Tak samo zobacz samemu ruszając przegubem wewnętrznym w górę i dół. Wyjdzie czy luz jet na skrzyni.
MktR:
Niedawno byłem u niego to nie wspominał nic odnośnie zapocenia półosi i przegubu by miał jakieś luzy. Że niby wszystko w porządku. Teraz dzwonił, że jest zapocenie półosi i przegub ma delikatny luz (ale czy góra-dół to tego nie wiem). Dziś pewnie odda mi auto to będę wiedział więcej szczegółów. Wspomniał coś, że po wymianie uszczelniacza półosi może będzie poprawa i na razie zobaczymy. No mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać skrzyni z powodu tego luzu :(. A jakie konkretnie objawy miałeś jak miałeś ten luz? Czytałem, że stukanie chyba przy ruszaniu czy cofaniu, szumy ale piszesz, że Ci się nie pocił uszczelniacz, nie było wycieków. A u mnie nie ma żadnych stuków, szumów a zapocenie jest.
Nawigacja
[#] Następna strona