Forum > Getz
Przegub wewnętrzny
robaszek127:
Tak to poduszka silnika. Choć to co widać na zdjęciu to górna część mocowania do silnika. Poduszka jet na dole dość duża.Szukałem nowej ale jak juz to chore ceny i kupiłem dobrą używkę za 35zł ale co widzę po zimie i ona już nie jest tak dobra jak wczesniej.
Przegubu wewnętrznego nie kupisz nowego raczej bez półosi chyba, ze coś na allegro się trafi. Najlepiej szukać całej półosi. Ale moim zdaniem mały luz nie szkodzi, jeśli nie puka podczas jazdy to pewnie wytrzyma jeszcze.
MktR:
Poduszkę raczej kupie używaną. A co do przegubu to znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/przegub-wewnetrzny-do-hyundai-getz-1-3i-1-4i-1-5-8188273876
Po numerach niby się zgadza, cena nie wysoka. Firmy GSP montowałem zewnętrzny też za 70zł prawie 3 lata temu i śmiga do tej pory.
Interesuje mnie czy da radę wymienić sam przegub na pewno.
robaszek127:
Wymiana nie jest trudna. Trzeba odkręcić piastę i wyjąć półoś. Przegub wewnętrzny trzeba wycisnąć ze skrzyni podwazając go np. łyżką do kół. Widzę, że staniały przeguby bo dawniej za tyle nie były dostępne.
MktR:
GSP montowałem zewnętrzny za 70zł jak wyżej napisałem to od prawie 3 lat nie ma z nim problemów. Drugi chyba mam Pascal za 80zł i podobnie. Nie wiem jak GSP się sprawuje jeżeli chodzi o wewnętrzne przeguby ale pewnie tak samo. Na razie nie wymieniam, chyba że będzie wyciek przez ten delikatny luz na przegubie, ale myślę że nie powinien. Stary simmering był w niektórych miejscach zużyty (nawet o dziwo wygięty) więc myślę, że teraz powinno być z uszczelniaczem ok.
Co do tej poduszki to widziałem na Intercars chyba za 250-260zł nową z Tedgum. Chora cena za poduszkę. Musze używkę dorwać bo ta już zerwana i się cała rusza a mam troszkę drgania przy puszczaniu sprzęgła jakby auto wyrywało do przodu i do tyłu i w niektórych momentach podczas jazdy też czuję jakby całe auto drżało.
Nawigacja