Autor Wątek: [Getz] Zaparowane szyby, co jest?  (Przeczytany 6933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slonemil74

• HKP
  • **
Zaparowane szyby, co jest?
« dnia: 02 Luty 2020, 17:18:15 »
Witam jestem tu pierwszy raz od kiedy zakupiłem Getza A mam go od stycznia. Jak w temacie pruja mi bardzo szyby ale nie od razu tylko jak się nagrzewa silnik to stopniowo wraz z rozgrzewaniem tej pary na szybach coraz więcej. Wymienione filtry powietrza i kabinówka i bez zmian skąd jeszcze może się brać to parowanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:01:27 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2020, 19:23:20 »
Mokre dywaniki i wilgoć pewnie nie pomaga. W getzie zawsze daje dobre efekty lekko obniżona szyba. Ten typ tak ma z parowaniem szyb.

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2020, 19:53:37 »
Dywaniki suche jak wiór, wylot powietrza ustawiony tylko na szybę i na zimnym silniku gdy powietrze leci też zimne , no wiadomo bo jeszcze nie ma z kąd lecieć ciepłe jest ok dopiero wtedy się zaczyna to dziać jak leci coraz cieplejsze A wtedy to tym bardziej nie powinno już parować raczej. Jak by gdzieś było wilgotno  i przy podgrzaniu zaczyna parowć. Tylko pytanie gdzie.

Offline hasan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2020, 08:21:48 »
slonemil74, Heja może poszukaj czy może mechanizm który odpowiada za zamykanie obiegu powietrza z zewnątrz nie uległ awarii-bo piszesz że jak zaczyna robić się ciepło to wtedy parują....może coś z klapką jest nie tak...

Daj znać..... :-D

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2020, 17:04:30 »
Dzięki kolego na pewno to sprawdzę ale to trochę potrwa bo nie mam garażu A pogoda jest jaka jest

Offline sebastian1504

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2020, 18:34:50 »
Filtr kabinowy jak masz oczywiscie sprawdz w jakim jest stanie a jak nie to jest dobry preparat od parowania szyb mialem to samo non stop parowaly szyby umylem boczne szyby i przednia i po problemie

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Luty 2020, 14:07:52 »
Może nagrzewnica się kończy?
Nie ubywa Ci płynu w układzie chłodzenia?

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Luty 2020, 16:28:25 »
No właśnie się koledzy zastanawiałem nad nagrzewnica już piszę dla czego bo ta para jest taka tłustawa bardzo mi ja ciężko usunąć bo się marze A płynu mi raczej nie ubywa chyba że minimalnie że jeszcze nie widać. To co by się rozszczelniała bo grzeje bardzo dobrze?

[ Dodano: 2020-02-07, 21:31 ]
Jaki to jest preparat do szyb? choć i tak szukam źródła dalej, bo to jest nie normalne żeby nie dało się ich umyć tak po prostu gdyż to zaparowanie jest jakby tłuste, a jak pisał przedmówca wcześniej czy się nie kończy nagrzewnica i płynu nie ubywa to raczej nie a przejechałem od zakupu autka około 1500 km oczywiście płyny filtry wszystko nówka.

Offline petr

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Luty 2020, 08:26:35 »
Jak tłuste i nie daje się zmyć to na 100% płyn chłodniczy. Może być bardzo niewielki ubytek z układu nagrzewnicy z już szyby ubrudzi. Przerabiałem to w którymś aucie i wystarczy parę kropli odparowane i syf na szybach nie do ruszenia.

A i jeszcze - nie rozlał ci się ten płyn np w wnętrzu auta ?

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Luty 2020, 09:20:36 »
Za mojego czasu użytkowania tego autka to nic mi się nie wylało no i dywanik suche, to co koledzy sugerujecie, że nagrzewnica się powoli rozszczelnia? Czy czy jeszcze szukać coś po drodze na instalacji?

Offline petr

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Luty 2020, 09:55:42 »
Nagrzewnica albo jakaś nieszczelność np. na wężach do nagrzewnicy.

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Luty 2020, 12:21:25 »
A podesłali byście mi link z montażem lub demontażem nagrzewnicy?

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2020, 10:23:21 »
nagrzewnica sucha jak wiór przewody z płynem ok zastanawia mnie czy to czasami klima mi coś nie odwala bo jak kupiłem auto to była już nie sprawna

Offline slonemil74

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Luty 2020, 11:06:34 »
może jest nabita ale nie szczelna i ten odczyn, chyba tak to się nazywa gdzieś się ulatnia

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Luty 2020, 11:45:52 »
Może zaczyn? To wtedy na chleb by się przydał. :-)