Forum > Tucson JM
[Tucson] szarpanie silnika
czaperek:
W zasadzie na 2 i 3 biegu, chociaż występują czasami na 4 biegu, lecz o mniejszym "nasileniu".
[ Dodano: 2012-04-12, 11:10 ]
Sytuacja się wyjaśniła.
Wymieniłem świece oraz przewody wysokiego napięcia. Jeden z przewodów był pęknięty od strony nasadki na świecę, drugi nosił ślady przebicia powyżej nasadki na świecę.
Objawy "szarpania" ustąpiły, silnik jest dynamiczny i żwawy w całym zakresie obrotów.
Dziękuje wszystkim którzy zainteresowali się tematem.
Pozdrawiam :-D , temat do zamknięcia.
dareczekw:
Witam Kolegów. Odświeżę trochę temat z tym szarpaniem silnika. Mam podobne objawy. Byłem u kilku mechaników nawet w autoryzowanym salonie i nic. Polecali wymienić świece, przewody, cewkę. Tak też zrobiłem i tylko mam dodatkowe części zapasowe :evil: bo to nic nie dało. Silnik jak szarpał tak szarpie. Zawory były sprawdzane przy 99 tys teraz mam 125 tys. sprzęgło i rozrząd robione przy 90 tys.
Czy może ktoś ma jakieś inne pomysły niż elektryka.
[ Dodano: 2013-02-23, 09:47 ]
Widzę, że nikt nie ma pomysłu co to może być. Dodam jeszcze, że z moich ostatnich obserwacji po przejechaniu ok 800km silnik zużył ok. 0,5l oleju. (pół miarki na bagnecie). Może teraz ktoś komuś coś się skojarzy.
PAJA:
Witam Kolegów. Odświeżę i ja temat z tym szarpaniem silnika. Mam podobne objawy. Szarpanie powstaje przy obrotach od 1500 do 2000, tak jak by brak paliwa głownie po zmianie biegów na dwójkę, szarpanie nie jest cały czas w jednym dniu szarpie znów na drugi dzień mogę przejeździć cały i nic. Byłem u kilku mechaników podpinali pod komputer - żadnej usterki nie wykazało, naciągnąłem się na koszty gdyż wymieniłem sprzęgło, dwu masę, filtr paliwa i powietrza a usterka nadal jest.
Jestem już bezradny myślę aby zaślepić zawór egr może pomoże.
Za każdą poradę będę wdzięczny.
lotharus:
Witam Forumowiczow
Czy ktos z takimi objawami (lekkie dlawienie 1-2 ew. 3 bieg)
zaslepil EGR?
Tomek_Rzeszow:
Witam,
U mnie podobne objawy. Szarpanie silnika itd... Pomiar cylindrow dal jasna odpwiedz. Brak kompresji na drugim cylindrze. Teraz samochodzik idzie do remontu
Nawigacja
[#] Następna strona