Forum > Tucson JM
[Tucson] szarpanie silnika
czaperek:
Witam wszystkich potencjalnych czytelników postu i chciałbym zadać pytanie:
Kupiłem niedawno Tucsona 2.0 benzyna z 2006r. w wersji Premium 4x4.
W zasadzie wszystko gra, tyle tylko,że przy obrotach silnika do ok 2000 obr/min, przy przyspieszaniu silnik jakby się dławił, lekko nim " szarpie", nie ma dynamiki. Dzieje się tak na 2 i 3 biegu- np; przy wyjeździe z ronda lub ze skrzyżowania.
Sytuacja taka trwa kilka sekund ( raz mocniej raz słabiej) aż obroty " dojdą" do ok. 3000 obr/min i wówczas objawy ustępują a samochód żwawo przyspiesza.
W tym czasie na desce nie pojawiają się żadne sygnały, nie świecą się żadne kontrolki. Samochód ma przejechane 65 tys. km ( przebieg oryginalny, potwierdzony przez ASO). Świece i przewody wysokiego napięcia od nowości nie były wymieniane.
Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, lub zna potencjalna przyczynę, proszę o radę.
Raz jeszcze gorąco pozdrawiam. :-D
dareczekw:
Miałem podobny problem. W serwisie nic nie wykryli bo na komputerze nie było żadnych błędów. Wymieniłem świece, przewody wysokiego napięcia i cewkę i nadal nic. Kiedyś poczytałem, że może pomóc reset komputera przez odłączenie akumulatora. Tak też zrobiłem, odłączyłem akumulator na jakieś 5 min i o dziwo pomogło. Jak ręką odjął. Może i Panu pomoże.
gacus2004:
Najczęstsza przyczyna to kable zapłonowe ,świece, także filtr paliwa może być już zapchany.
wald:
Sądzę, że to wina turbo i dla tego ktoś sprzedał. Zachowanie jego jest takie jak benzyniaka bez turbiny (chyba , że ten silnik jej niema).
czaperek:
Nie ma turbiny. Świece i przewody wymienię po Wielkanocy Akumulator zresetuję jutro, dam znać czy pomogło. Filtr paliwa był wymieniony w terminie.
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Nawigacja
[#] Następna strona