Autor Wątek: Jak zdjąć tylną piastę??  (Przeczytany 4351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yoda

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« dnia: 16 Listopad 2019, 17:24:00 »
Panowie wszystko odkręciłem została tylko blacha kotwiczna, szczęki ręcznego, i piasta. Nosz do karwy jaśnistej nie mogę jej wychlastać O co chodzi czy to musi być ściągacz do tego, czy może jest jakieś zabezpieczenie w formie wkrętów śrubek czy co tam? Przecież mnie szlak trafi!

Offline robaszek127

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2019, 17:42:00 »
W getzie po odkręceniu 4 śrub z tarczy kotwicznej trzeba wybić piastę. Patrząc na nową będzie widać jak jest montowana. Stara zawsze ciężko wychodzi z powodu rdzy.
A patrząc na zdjęcie na necie podobna jest do getza i pewnie ją musisz wybić w stronę od środka

Offline yoda

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2019, 17:49:02 »
Nie idzie już ją zapsikałem penetratorem i nic jak przyspawana! Nie ma nawet jak ją jeb...ć. Walę przez drewno od zewnętrznej i nic. Czy ona jest jeszcze przykręcona od strony szczęk?

Offline ELETomek

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2019, 18:15:35 »
Cztery śruby od strony amortyzatora, wahacza i powinna zejść.

Offline yoda

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2019, 18:22:52 »
I nie schodzi, będę próbował. Waliłem też przez śruby, wkręciłem w piastę i lufa ale nic z tego.Blacha na kotwicznej jest przelotowa nie ma gwint.

Offline robaszek127

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2019, 08:31:23 »
Śruby idą od tyłu tarczy kotwicznej a gwint jest w piaście. Więc trzeba bić ostro by to wyszło bo się zapieka. W getzie biłem młotem i dopiero poszło. Ciężka sprawa i jak nie schodzi chyba lepiej odkręcić przewód hamulcowy i całość wyjąć by był lepszy dostęp.

Offline ELETomek

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopad 2019, 11:42:19 »
Żeby zdjąć zacisk nie trzeba odkręcać przewodu. Ale żeby  wyjąć  zwrotnicę trzeba zdjąć szczęki, linkę ręcznego i czujnik abs. Na yt są ruskie filmy na ten temat z 2WD i 4WD.

Offline yoda

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2019, 17:23:50 »
Tak właśnie mam to wymontowane. Pajączek wymontowany osobno pomalowany elegancko. Chcę rozebrać aby wyczyścić i pomalować tarczę kotwiczną. Ale nie ma gdzie tego oprzeć o tarczę nie można bo się uszkodzi. Lepiej chyba jak było zmontowane.

Offline ELETomek

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2019, 07:17:01 »
Cytat: "yoda"
Ale nie ma gdzie tego oprzeć o tarczę nie można bo się uszkodzi

Na filmie opiera zwrotnicę o pieniek, a drugi koniec trzyma w ręku (takie rzeczy tylko w Rosji  :lol: ) W ten sposób wybija piastę z tucsona 4WD więc inną niż u Ciebie ale też dość mocno młotkuje. Ja bym próbował zwrotnicę oprzeć na dwóch tregrach (dwuteownikach, bo akurat mam kawałki).

Offline robaszek127

• Giełda
Jak zdjąć tylną piastę??
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopad 2019, 20:30:48 »
Bo to niestety najlepszy sposób czyli kombinacja z podparciem o co się da i czym się da a potem uderzyć by puściło.  
Wygląda mi to podobnie jak miałem w getzie z przednią piastą. Trzeba podstawić metalowe płaskowniki pod łapy zacisku i zwrotnicy itp  a potem uderzyć od góry młotkiem piastę. Pójdzie wcześniej czy później. Chyba, że można jak jest dostępna prasa zrobić to na niej.
U mnie z łożyskiem poszło gdzie łożysko nty było jakieś zbyt duże i bardzo ciężko wyszło. Tylko trzeba podłożyć by było równo.