Forum > Getz

Przewody hamulcowe

(1/3) > >>

Ozik89:
Witam,
Krótkie pytanko. Ostatnio będąc u diagnosty robiąc mini przegląd, stwierdzil u mnie pewna wade. Powiedział ze na przewodach hamulcowych pojawia się rdza, oraz ze na razie nie jest to niebezpieczne bo nie jest ona na tyle rozlegla zeby moc zagrazac niebezpieczenstwu ale zeby miec "ja" na uwadze i czesciej kontrolowac ten stan.
Do rzeczy. Chce wymienic w moim bziku własnie te przewody hamulcowe.
Znalazłem na allegro takie:
Czy one są OK ? Nie znam sie na tym. W Rowerze mam 2 przewody: Przod oraz tył. Tutaj jest ich 8 wiec nie wiem czy potrzebuje wszystkich czy tez nie. Diagnosta nie powiedzial czy to przod czy tył tylko ogolnie, wiec stwierdzilem z gory ze na wszystkich.

https://allegro.pl/oferta/przewody-hamulcowe-hyundai-getz-z-abs-komplet-7652096583

robaszek127:
Raczej jeśli rdzewieją to te przy kołach a one są krótkie i nie trzeba wszystkich wymieniać bo to bez sensu. Z tyłu ona idą do ściany grodziowej tylnej i tam jest łącznik -regulator. Więc kupujesz dwa w sklepie o odpowiedniej długości. Do tego jak już warto wymienić też te gumowe. Przednich ja sam nawet nie ruszałem wiec nie napiszę.
Do tego fabryczne są jakby stalowe i nie da się ich zarobić jak się ukręci końcówka. Nowe miedziane są lepsze ale bardziej delikatne.

Ozik89:
Hmm czyli co powinienem zrobic ? Powiedziec mechanikowi zeby sam to ogarnal ? wymienil tylko te zardzewione ?

robaszek127:
Przecież jak ma to robić mechanik to sam niech zobaczy. Jak już masz wymieniać to przy kołach. Ten idący najdłuższy od pompy do tyłu raczej nie zgnije. Nawet w maluchu nie musiałem go wymieniać.

Ozik89:
Tak rozumiem, ale wolalbym chyba kupic ja swoje czesci niz mechanik, ktory moglby mi wcisnac byle co, dlatego tez pytam :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej