Forum > i30 PD

Uwagi po zakupie I30 1,0 T -GDI

<< < (2/3) > >>

verin:
W temacie akumulatorów - to jest problem obecny w większości (jeśli nie we wszystkich) nowych samochodach - szeroko pojęta "zieloność" unijna jak zwykle strzela nam w stopę...

Znalazłem na ten temat ciekawy artykuł po przestudiowaniu forum z zaprzyjaźnionego południowego kraju...
polecam lekturę, choćby przez translator :)

google  translate: start stop system

TLDR: za padanie accu odpowiada "inteligentny" system ładowania, w nowych samochodach, aby obniżyć spalanie (dla statystyk) alternator jest standardowo odłączany, za to załącza się uderzeniowo w konkretnych momentach, podbijając napięcie ładowania nawet powyżej 16V. Całokształt prowadzi do nie tak powolnego uśmiercania akumulatora - szczególnie przy niefartownym pozostawieniu samochodu na dłuższy czas po podróży w której się nie doładował...
BTW - podbijanie napięcia to też jest bezpośredni powód skracania żywotności wszelkich żarówek nie-led, to wyjaśnia stosunkowo krótko żyjące H7 w Hyu...
U siebie zmierzyłem 15V max póki co :/

tomilipin:

--- Cytat: "verin" ---podbijanie napięcia to też jest bezpośredni powód skracania żywotności wszelkich żarówek nie-led, to wyjaśnia stosunkowo krótko żyjące H7 w Hyu...
--- Koniec cytatu ---
Jakie doświadczenia mają inni z przepalającymi się żarówkami? U mnie od marca 2018, czyli przez ponad 1,5 roku jeszcze żadna mi się nie przepaliła, a żarówki H7 wymieniłem na Bosh Gigalight, które znane są właśnie z krótkiej żywotności.

verin:
Jak dla mnie to nie będzie zapewne problemem, ponieważ DRLe przejęły większość obciążenia świateł... W moim przypadku najwyżej ~25% przebiegu jest z wykorzystaniem normalnych świateł, a to powoduje, że porównanie roczne/przebiegowe jest bezcelowe. W moim przypadku bardziej się obawiam o akumulator...
Dodałem ten komentarz o żarówkach, ponieważ natworzyło się sporo mitów o przyczynach przepalania się - tutaj mamy ewidentną (nie twierdzę, że jedyną, ale najbardziej prawdopodobną).

maciuspala:

--- Cytat: "Parkinson84" ---Pytanie czy nie zmieniali czegoś w kwestii oprogramowania. Miganie lampki chyba występowało w poprzednim wypuście I30 tzn GD. Nie sądzę aby wersja była zależna od kraju dystrybucji (pewnie i tak wszystko jest montowane u Czechów).
Swoją drogą może rozwiniesz temat chip boxa w osobnym temacie? Wrażenia, czy warto, jakie są z tym problemy itd  - choćby właśnie demonataż przed wjazdem na ASO
--- Koniec cytatu ---

Napisałem piękny esej na kilka stron o moim boxie i......wcięło, za długo pisałem i znikł post, dziwnie działa to forum od strony technicznej, 3 razy pisałem powitanie jako pierwszy post i dopiero za 3 razem się pokazało, potem długo nie mogłem napisać drugiego postu bo nie napisałem pierwszego.
Jak znajdę wenę to spróbuje napisać drugi raz.

Parkinson84:
Wychodzi na to że trzeba napisać w notatniku  :lol:  po czym na zasadzie kopiuj/wklej kilka razy spróbować a skasować dopiero jak post się pokaże na forum :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej