Autor Wątek: [Getz] [Getz] Wymiana sprzęgła  (Przeczytany 4969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nakamakakami

• HKP
  • **
[Getz] Wymiana sprzęgła
« dnia: 05 Listopad 2019, 13:17:50 »
Cześć, dostałem od mechanika wycenę 1500zł za wymianę sprzegła. Na stronach widzę, że jest to dużo tańsze ale również, że często do ceny dolicza się dodatkowe rzeczy jak wymianę oleju i kilku innych rzeczy.
Czy zakładając, że wszystko jest w cenie (wymiana + części) to wycena jest ok?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:58:41 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Wymiana sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2019, 15:07:19 »
Człowieku tyle to nawet nie biorą w Warszawie za wymianę bo z rodziny zapłacił 400zł plus sprzęgło. A to była Wawa i skoda felicja.
Sam wymieniałem sobie skrzynię biegów i dałem tylko nowe łożysko zacisku i jak ma się podjazd da się zrobić samemu.
Ale jeśli ma robić mechanik to u nas max biorą 400zł robocizny za wymianę. A sprzęgło na allegro masz valeo po ok 300-400zł. Olej nawet jak chcesz zmienić w skrzyni to sam kupowałem venol syntetyk po 20zł za litr. Wlewa się 2,1L i możesz wymienić sobie sam bo to prosta sprawa.
Tak więc mechanik próbuje standardowo zarobić podwojnie a przy okazji pewnie wstawi jakieś najtańsze sprzęgło statim a policzy za valeo.Dla mnie naciągacz bo getz to raczej nie skomplikowana wymiana i nie ma sprzęgła 2 masowego.
Popytaj się w wielu miejscach i wśród znajomych gdzie naprawiają samochody. Często w małym zakładzie prywatnie zrobią taniej.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2019, 19:15:34 »
Eee... cena mocno przesadzona. Zalezy jakie sprzęgło, ale:
- LuK 389zł (Allegro) -> https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-luk-hyundai-getz-1-3-7839802693
- Valeo 389zł (Allegro) -> https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hyundai-getz-1-3-12v-82km-lozysko-7840878663
Chociaż pytając w sklepie motoryzacyjnym mówili mi 369zł za LuKa (w momencie kiedy już byłem po wymianie, a w tamtym momencie dałem 4 stówki).
Poza tym kupująć LuK'a i przepłacając tak jak ja, w środku pewnie i tak będzie Valeo. Kolega kupował do 1.5 CRDi Sachs'a i też miał w środku Valeo. Jak cena taka sama to chyba bez różnicy.

Doliczajac olej i uszczelniacze wału czy półosi to dodatkowo +/- 100zł czyli jakieś ok 500zł za części i 1000zł (?) za robotę ( kogoś tu mocno powaliło ). Mi mechanik robił to dałem 150zł za wymianę sprzęgła ale mieszkam na wsi. W większych miastach wezmą z 3-4 stówki maksymalnie. Szukaj tańszego mechanika bo Cie oskubie a za 10 tyś km będziesz jechać znowu bo Ci wsadzi jakiś szajs. Ewentualnie sam kup sprzęgło i daj mechanikowi do wymiany i potem jak zrobi żeby dał Ci stare sprzęgło obejrzeć.

Dla mnie wycena sprzęgła (sprzęgło + uszczelniacze + olej + robocizna) to maks 900zł w tym przypadku.

Offline Nakamakakami

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudzień 2019, 22:50:56 »
Cześć, chciałem podziękować. Zadzwoniłem do innego mechanika i wraz z częściami wymienili mi sprzęgło za 780zł. Jeszcze trochu i nadziałbym się na wymianę za 1500.. Jeszcze raz dzięki ;).