Forum > Sonata
[Sonata NF] Dziwne dźwięki 2005 2.4 16V. Stuki, puki.
pabik:
Sprzęgiełko - cenna informacja! Koszt niewielki, więc wymienię zanim zabiorę się za zawory.
Czy można wykluczyć panewki? Wydaje mi się, że uszkodzone panewki wydają inny dźwięk? Nie stukanie a "szuranie". Jakby silnik zaraz miał się rozlecieć...
Czy ktoś jeszcze może miał podobny przypadek i może podzielić się swoim doświadczeniem? W Internecie jest mnóstwo zapytań o podobną usterkę, może wątek przyda się też innym posiadaczom Sonat.
darekn15:
Czy halas jest jednakowy przy pracy na PB i LPG?
pabik:
Tak. Hałas jest identyczny na PB i LPG.
Na nagraniu silnik chodzi na PB, bo jeszcze nie zdążył się rozgrzać i przełączyć na LPG.
Domyślam się skąd pytanie. W poprzednim samochodzie miałem podobny odgłos, gdy wysiadła listwa wtryskowa od instalacji LPG.
pabik:
Zapomniałem jeszcze dodać, że klekot słyszalny jest na niskich obrotach. Nie jestem pewien czy na wysokich obrotach po prostu stukot nie przyspiesza i nie zlewa się a może po prostu go nie ma. Nie jestem w stanie tego wychwycić.
Grzesiek19:
Na 99% to popychacze zaworów masz do wymiany. Na KORAPS masz za niewielkie pieniądze, w porównaniu do cen w Polsce. U mnie jest do wymiany jeden popychacz, a dźwięk jest taki jak twój, ale nie tak głośny.
Nawigacja
[#] Następna strona