Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wilgotna odma, olej pod korkiem, biały dym  (Przeczytany 3533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ramzeslw

• HKP
  • **
[Getz TB] Wilgotna odma, olej pod korkiem, biały dym
« dnia: 10 Październik 2019, 20:30:02 »
Witam,

dotyczy Getza 1.4 G4EE 97KM, rocznik 2007.

ostatnio miałem taką sytuację, że podczas jazdy Getz zaczął okropnie kopcić, na biało, walił jakby się palił, ale dosłownie przez chwilę, może 10 sekund. Zjechałem na bok, zgasiłem, sprawdziłem komorę (wszystko było okej), dałem mu chwilę ostygnąć i po 10 minutach odpaliłem ponownie - śmigał jak nowy. Czy taki jednorazowy smrodek powinien mnie martwić? Co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Sprawdziłem poziom płynu chłodzącego, był deczko niski (może 2-3 mm ponad minimum), a wydaje mi się, że wcześniej było okej, w połowie zbiornika. Czy możliwe jest, że pobrał trochę płynu i stąd dym? Jeśli tak, to dlaczego?

Dodatkowo zauważyłem wilgoć w elemencie wychodzącym z obudowy filtra powietrza oraz olej pod korkiem - czy to może wskazywać na jakąś awarię?

Dołączam kilka zdjęć. Co zbadać w pierwszej kolejności?

Dzięki za pomoc!
Łukasz
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:55:02 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Wilgotna odma, olej pod korkiem, biały dym
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Październik 2019, 21:50:39 »
Stawiam na UPG ale pewnie za jakiś czas wyjdzie. U mnie znikał płyn, a nie było wycieku. Potem znikał hurtowo a nigdzie nie kapało i nie kopcił. Po wymianie uszczelki teraz jeździ.

Offline ramzeslw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Październik 2019, 23:23:30 »
ile taka przyjemność Cię kosztowała?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Październik 2019, 23:57:26 »
Gdybym wiedził, że po znajomości wyjdzie tak drogo to bym zrobił samemu. Mi robił mechanik - rodzina aż 3 tyg. Wymiana upg, pasek,rolka, uszczelki plus złącze elastyczne coś 800zł za wszystko. Robiąc samemu pewnie bym z 500zł wydał.
Człowiek uczy się na błędach.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Październik 2019, 20:51:07 »
To nie wilgoć, to olej. Rozbierz i przeczyść wszystko.

Skąd ta plama koło korka wlewu?