Forum > i30 PD
Czujniki parkowania tył
verin:
W temacie czujników znalazłem ciekawą listę łącznie z P/N i cenami (co prawda w ASO CZ, ale zawsze coś :) ):
Price list of accessories
Wg. tego cennika potwierdzają się słowa o montowaniu tylko 2 przednich czujników. Co ciekawe nie dają do wyboru opcji na 4 - czyli tej, o której zostałem poinformowany w ASO...
mag:
Ja mam czujniki montowane w ASO, były zamontowane przed odebraniem samochodu.
Są 4 z przodu (dwa malowane, trochę ponad światłami dziennymi, dwa w grillu po bokach, niemalowane), plus 4 z tyłu (w czarnym zderzaku, nadwozie kombi).
Koszt był wg cennika/katalogu akcesoriów (ok 2000 PLN). Czujniki są firmy EMG, Seria 41/81 (przynajmniej do takich mam instrukcję), nie wiem jaki dokładnie model ale prawdopodobnie PS41-Front (przód) + PS41 (tył) lub PS81 (komplet tył i przód). Nie są podłączone do centralnego wyświetlacza (wg ASO w okresie montażu nie dało się, ale może coś się zmieniło w międzyczasie, dopytam jak będę na przeglądzie). Do sygnalizowania odległości do przeszkody są dwa buzzery i tyle. Ogólnie działa, na normalnej utwardzonej nawierzchni bez problemów ale tylne wariują na miękkiej nawierzchni (trawa, parking z usypanych kamyków itd.) i wtedy cały czas sygnalizują przeszkodę na średnim dystansie (<0.8m) co jest trochę uciążliwe ale nadal prawidłowo wykrywają przeszkodę (<0.3) i piszczą ciągłym dźwiękiem tak jak powinny. Zastanawiam się czy jednak tego nie reklamować.
Dla zainteresowanych wrzucam fotki montażu.
mic83:
--- Cytat: "mag" ---Zastanawiam się czy jednak tego nie reklamować.
--- Koniec cytatu ---
Ja na Twoim miejscu bym reklamował. Jak już wcześniej pisałem, miałem podobnie jak chodzi o tylne czujniki. Tylko u mnie tak się zachowywały, te które są oryginalnym akcesorium 99603ADE00. Wtedy też nie miałem wizualizacji na ekranie między zegarami. Skończyło się na wymianie zderzaka na nowy - inne punkty montażowe - i instalacji czujek EMG. Od tego czasu wszystko działa ok i mam wizualizację między zegarami.
mag:
Piszczały Ci zawsze po włączeniu wstecznego czy tylko w określonych warunkach? Jak wspominałem u mnie tylko na miękkim podłożu. Na asfalcie czy kostce brukowej jest ok.
mic83:
Nie zaobserwowałem zależności piszczenia od podłoża, na którym się znajdował samochód. Po włączeniu wstecznego czujniki sygnalizowały przeszkodę, pomimo tego, że w promieniu kilku metrów od samochodu było pusto. Nie pamiętam już, ale wydaje mi się, że piszczenie nie było ciągłe, ale przerywane tak jakby ta wyimaginowana przeszkoda była jeszcze kawałek od auta.
Nawigacja