Forum > i30 PD

Czujniki parkowania tył

(1/5) > >>

tomilipin:
Cześć,
Czy ktoś mógłby nagrać filmik jak wyglądają oryginalne tylne czujniki parkowania z bliska oraz co się dzieje w kabinie gdy cofacie? Chodzi o dźwięk (czy słychać pikanie) oraz obraz (czy na wyświetlaczu coś się pojawia).

Ustalam szczegóły montażu oryginalnych czujników w ASO w dwóch różnych miastach i mam skrajnie odmienne propozycje i ceny za usługę.

mic83:
Myślę, że wiem, z czego mogę wynikać te rozbieżności, bo przerabiałem ten temat. Są dwa rozwiązania stosowane przez ASO:
1. Oryginalne akcesorium o PN: 99603ADE00 w sugerowanej cenie detalicznej 838PLN
2. Dedykowane zamienniki firmy EMG, tu Ci ceny nie podam, a model to chyba PTS 400EX SV.

Na czym polegają różnice:
W zestawie czujników oryginalnych sensory są instalowane w punktach montażowych, które ponoć są zaznaczone na zderzaku od wewnętrznej strony. Dwa środkowe są trochę wyżej (na wysokości górnych narożników wnęki tablicy rejestracyjnej), dwa zewnętrzne niżej (na wysokości górnych narożników dokładki z czarnego plastiku). W tym przypadku uzyskujemy tylko sygnalizację dźwiękową.

W przypadku czujników firmy EMG wszystkie cztery sensory są instalowane w jednej linii (na pasie powyżej wnęki na tablicę rejestracyjną). Po podpięciu zestawu do wiązki, oprócz sygnalizacji dźwiękowej (trzy poziomy regulacji głośności) dostępna jest również wizualizacja na wyświetlaczy między zegarami.

Osobiście przerabiałem oba warianty. Przy czym oryginalne czujniki okazały się niewypałem. Piszczały pomimo tego, że za autem nie znajdowała się żadna przeszkoda. Z racji, że czujniki zostały zainstalowane w salonie, jeszcze przed wydaniem auta, oraz w związku z tym, że ASO nie potrafiło sobie poradzić z tym, że piszczały bez powodu, została mi zaproponowana wymiana czujników na te dedykowane firmy EMG wraz z nowym zderzakiem. Po wymianie, problem z "nadwrażliwością" ustąpił, a do tego zyskałem wizualizację między zegarami.

Muszę poszukać czy mam gdzieś zdjęcie jak były zainstalowane oryginalne czujniki i jak znajdę to wrzucę fotki dla porównania.

tomilipin:
Dziękuję za tak szybką i szczegółową odpowiedź, jestem miło zaskoczony :)
Nie wiedziałem, że istnieją dwa rodzaje czujników. Wszystkie punkty montażowe z jakimi się spotkałem były zawsze zlokalizowane tak, jak na Twoim drugim zdjęciu - dwa przy tablicy rejestracyjnej i dwa bardziej po bokach zderzaka, niżej.

Chcąc przyoszczędzić znalazłem na allegro czujniki o numerze 95720-G3000PYW (przykładowa aukcja: https://allegro.pl/oferta/czujnik-parkowania-pdc-hyundai-kia-95720-g3000pyw-7704700257). Gdzieś znalazłem info, że w naszych i30 takie są montowane fabrycznie. Nie wiem czy to prawda i nie wiem co to za rodzaj czujnika.

Oczywiście zależy mi na tym, aby na ekranie pomiędzy zegarami wyświetlała się odległość od przeszkody w jakiś miły dla oka sposób. Samo "pikanie" dźwiękiem to, moim zdaniem, januszerka - taki zestaw czujników co tylko pika można kupić na allegro za 50 zł i zamontować do każdego auta. Ja chcę, żeby ten system współpracował z samochodem, tzn. pikanie może być z głośników albo z "buzzera", ale na ekranie koniecznie chcę coś widzieć - to dla mnie ważne.

Rozumiem, że moim wymaganiom sprostają czujniki firmy EMG, i w kontakcie z ASO będę pytał o producenta o miejsce montażu.

Jakbyś mógł mi jeszcze pokazać ekran pomiędzy zegarami - jak to wygląda, gdy wrzucisz wsteczny bieg?

wajkii:
@mic83, nie jestem pewny, ale chyba aso probowalo Ci wcisnac zamienniki mowiac ze to org. W swoim mam org czujniki z fabryki, nie dokladane, i na nich mam tez wizualizacje miedzy zegarami. Dzialaja dobrze, jeszcze nie zdarzyl sie falszywy alarm. A cienkie patyki tez wykrywa.

mic83:

--- Cytuj ---Chcąc przyoszczędzić znalazłem na allegro czujniki o numerze 95720-G3000PYW (przykładowa aukcja: https://allegro.pl/oferta/czujnik-parkowania-pdc-hyundai-kia-95720-g3000pyw-7704700257). Gdzieś znalazłem info, że w naszych i30 takie są montowane fabrycznie. Nie wiem czy to prawda i nie wiem co to za rodzaj czujnika.
--- Koniec cytatu ---

To co znalazłeś na aukcji to sam czujnik i to już w konkretnym kolorze, i do auta które z czujnikami wyjechało z fabryki. System PDC to jeszcze centralka, pod którą te czujniki się podłączy no i jakiś głośniczek chyba, że będzie dźwięk emitowany przez system audio samochodu.

--- Cytuj ---@mic83, nie jestem pewny, ale chyba aso probowalo Ci wcisnac zamienniki mowiac ze to org. W swoim mam org czujniki z fabryki, nie dokladane, i na nich mam tez wizualizacje miedzy zegarami. Dzialaja dobrze, jeszcze nie zdarzyl sie falszywy alarm. A cienkie patyki tez wykrywa.
--- Koniec cytatu ---

No właśnie w swoim masz czujniki zainstalowane fabrycznie, a nie dokładane w ASO jako akcesorium, a to może robić różnice. Nie wydaje mi się natomiast, żeby próbowano mnie oszukać, ale oczywiście nie mogę tego wykluczyć. Jak by nie było z czujnikami, które teoretycznie miały być oryginalnym akcesorium coś nie poszło i w moim przypadku działały nieprawidłowo i nie miałem w tej opcji wizualizacji między zegarami. Natomiast z systemu firmy EMG jestem póki co zadowolony i mogę go polecić.
Wcześniej o tym nie pisałem, ale firma EMG oficjalnie współpracuje z Hyundai'em i robią dla nich dedykowane akcesoria jak właśnie system PDC czy system domykania szyb. Także ASO nie powinno być zdziwione jeśli powiesz im że chciałbyś taki system. Dzwoniłem do kilku ASO, bo chce dołożyć sobie ten system domykania szyb - miałem w poprzednim aucie i mi go brakuje - i firmę EMG wszystkie znały.

Poniżej załączam zdjęcie, o które prosiłeś. Oczywiście w moim przypadku tylko pola dotyczące tyłu pojazdu są aktywne i w miarę zbliżania się do przeszkody się podświetlają.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej