Forum > i30 PD
Filtr kabinowy/przeciwpyłkowy
JerzyR:
Tylko, że wymiana filtra kabinowego może być wykonana samodzielnie - jest opisana w książce użytkownika i z tego tytułu nie stracisz gwarancji. Natomiast wymiana oleju musi być w ASO.
tomilipin:
--- Cytat: JerzyR w 18 Luty 2021, 12:43:35 ---Tylko, że wymiana filtra kabinowego może być wykonana samodzielnie - jest opisana w książce użytkownika i z tego tytułu nie stracisz gwarancji.
--- Koniec cytatu ---
Jerzy, nie chodzi tylko o gwarancję. Chodzi o pieniądze. Ja dziś wymienię ten filtr samodzielne a za dwa tygodnie mam przegląd i zrobią mi to samo w ASO. Wymienią mój nowy filtr (za 20 zł) na swój nowy filtr (za 100 zł). Muszą to zrobić, bo po 3 latach ASO wymienia wszystkie filtry i nikogo nie interesuje w jakim stanie masz filtr w samochodzie - wsadzą Ci nowy i za to zapłacisz. A przynajmniej u mnie tak by było, ponieważ wymiana filtra kabinowego jest jednym z obowiązkowych elementów na przeglądzie po 3 latach.
Z mojej strony to wszystko. Mam przegląd za 2 tygodnie, pojadę, wymienią mi filtry i olej, wpiszą wszystko do książki gwarancyjnej.
A jak wy chcecie przekonywać ASO żeby wam wpisało do książki gwarancyjnej samodzielną wymianę jakiegokolwiek filtra to życzę powodzenia.
farciarzgilmore:
--- Cytat: tomilipin w 18 Luty 2021, 13:57:40 --- Muszą to zrobić, bo po 3 latach ASO wymienia wszystkie filtry i nikogo nie interesuje w jakim stanie masz filtr w samochodzie - wsadzą Ci nowy i za to zapłacisz. A przynajmniej u mnie tak by było, ponieważ wymiana filtra kabinowego jest jednym z obowiązkowych elementów na przeglądzie po 3 latach.
--- Koniec cytatu ---
To faktycznie zależy od konkretnego serwisu. Ja kupiłem samochód i kilka miesięcy później sam wymieniłem filtr kabinowy po zimie ponieważ robię to co rok (tak po prostu sam od siebie dbam). Miesiąc po wymianie miałem przegląd gwarancyjny i powiedzieli co będą robić, miedzy innymi filtr kabinowy. Powiedziałem, że wymieniłem sam miesiąc temu i nie robili problemu żadnego. Po prostu go nie wymienili.
ojojo:
--- Cytat: tomilipin w 18 Luty 2021, 13:57:40 ---Wymienią mój nowy filtr (za 20 zł) na swój nowy filtr (za 100 zł). Muszą to zrobić, bo po 3 latach ASO wymienia wszystkie filtry i nikogo nie interesuje w jakim stanie masz filtr w samochodzie - wsadzą Ci nowy i za to zapłacisz.
--- Koniec cytatu ---
Za robociznę wymiany filtra płacisz w przeglądzie czy dojdzie do skutku czy nie, nie ma w "przeglądzie" wyszczególnionej pozycji robocizna: wymiana filtra kabinowego.
Są trzy opcje albo kupisz filtr za 20zł i ci go wymienią, albo przepłacisz i dasz się naciągnąć na filtr w ASO albo przekonasz doradce serwisowego (co naprawdę nie jest sztuką) że sobie go sam wymieniłeś dwa tygodnie wcześniej. Serwis nie odmówi Ci wymiany jeżeli dostarczone materiały są zgodne z wymaganiami producenta samochodu - Nic nie wpiszą do książki po za stanem licznika i pieczątką.
Mogą odmówić usługi lub wpisać uwagi jeżeli doniesiesz niespełniające wymagań materiały i zażądasz żeby w koszcie przeglądu ci je wymienili.
JerzyR:
Jest już do kupienia oryginalny filtr kabinowy węglowy w ASO. Made in slovakia
Nawigacja