Forum > i30 PD
Filtr kabinowy/przeciwpyłkowy
tomilipin:
Cześć,
Chcę zabrać się za wymianę filtra kabinowego ale nigdzie nie mogę znaleźć numeru tego filtra - ani oryginału, ani zamiennika. Na stronie Filtron udało mi się wyszukać numer K 1423A, ale filtra o tym numerze nie mogę nigdzie kupić :(
Co robię źle, jakieś wskazówki?
ajoter:
Nr filtra z filtronu masz prawidłowy. Hyundai niestety nie przewidział filtra węglowego :-( co jest dla mnie nieporozumieniem. Oryginalny numer filtra do hyundai to 97133F2000. Wpisz ten numer w googlach i ten filtr K1423A co poszukujesz znajdziesz w trzecim linku od góry ;-) . Z tego co widzę kosztuje 55 złociszy...
tomilipin:
O, dziękuję bardzo, tego oryginalnego numeru mi brakowało :)
Na allegro szukając według oznaczenia 97133F2000 można znaleźć filtr węglowy, nawet jest tańszy niż 55 złociszy ;)
Filtr znajduje się zapewne za schowkiem?
ajoter:
Zgadza sie, numer spisałem Tobie z kalkulacji z aso ( 100,96 zł to lekka przeginka :shock: ) bo zbliżam sie do przegląda 30000tys km i tez zaraz będę sie rozglądał na filtrem ;-)
tomilipin:
Małe podsumowanie:
- wymiana filtra przebiega dokładnie tak samo jak w przypadku Tucsona II, tutaj filmik krok po kroku jak dostać się do filtra:
//www.youtube.com/watch?v=weRh1rglsk8
- u mnie pokrywa filtra ma takie "dzyndzelki" które trzeba ścisnąć po lewej i po prawej stronie (na filmie jest tylko po prawej). Na filmie koleś ściska je w 1:02, ale zasłania to ręką.
- numer filtra jako części, tak jak pisał już ajoter, to 97133F2000. U mnie od nowości znajduje się filtr Hanon Systems o numerze F178EDFAA. Szukając po tym numerze też można znaleźć pasujące zamienniki.
- wymiary filtra to 240 x 196 x 28 mm - UWAGA: większość rzekomych zamienników ma 20 mm wysokości.
- przepływ powietrza z góry na dół (strzałka w dół)
Jednego nie udało mi się tylko ustalić - gdzie jest parownik klimatyzacji? Chciałbym użyć środka do odgrzybiania, który to należy napsikać na parownik, ale nigdzie go nie widzę... Pod filtrem znajduje się dmuchawa.
Poniżej obrazek poglądowy z amerykańskiej wersji Accenta od 2018 r.
Nawigacja
[#] Następna strona