Autor Wątek: [ix35 EL] Jak zdemontować oryginalne radio w ix35?  (Przeczytany 22249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

find-me.in

• Gość
[ix35 EL] Jak zdemontować oryginalne radio w ix35?
« dnia: 31 Marzec 2012, 16:16:34 »
Witam, czy ktoś ma może jakiś opis jak zdemontować oryginalne radio w ix35?

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-03-31, 16:49 ]
Opis demontażu jaki znalazłem na forum za oceanem.

Wiec podzielę się materiałem.

iX35 Radio1

iX35 Radio2

iX35 Radio3

iX35 Radio4

iX35 Radio5

iX35 Radio6

iX35 Radio7

iX35 Radio8

iX35 Radio9

edycja tytułu

rasti

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2012, 14:58:37 »
Witam, a co myślicie o sprzęcie z allegro do naszych ix 35 . Stacje multimedialne jak to się ładnie nazywa maja rozrzut cenowy od 1200 do 2500. Znalazłem też za 3800 ale to chyba przerost formy nad treścią. Powiedzcie warto wymieniać? Swoja drogą ciekawe co zakładają w serwisie.

find-me.in

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2012, 23:54:06 »
Nawet ładnie to działa, tylko trzeba trafić na dobry model myślę ze w granicach 2000pln trafi się na prawidłowy, są model trochę droższe z wbudowanym tunerem TNT, z wejściem na kamerę cofania.

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2012, 01:19:25 »
Witam serdecznie
Mam na pokładzie coś takiego o symbolu RD-HY01 (w necie chodzi pod różnymi symbolami np ST-8947). Kupiony na allegro za 2000zł z kamerą cofania. W komplecie był interface do CAN bus. Po zaprogramowaniu w sprzęcie działają przyciski na kierownicy.
Nawigacja na Automapie. W zestawie była mapa NAVTEC ale ze starymi mapami. Mapa trochę długo się ładuje ale dzięki dobrej antenie (w zestawie) szybko łapie fixa i działa płynnie.
Są dwa sloty na karty microsd - jedna na mapę druga na media. Podłączony jest samochodowy slot USB oraz ipod-a (nie posiadam więc nie wiem czy działa). Microsd 8gb z muzyką mp3, flac, wma - czyta wszystko bez problemu. Wyświetla mp3 id tag. Pod USB podłączona microsd 16gb poprzez adapter z filmami w kontenerze mkv oraz napisami - czyta bez problemu. Dźwięk w filmach czyta DD5.1 - nie czyta DTS.
Gdy odtwarzamy muzykę, po ponownym uruchomieniu odtwarza zawsze ostatnio graną piosenkę od początku a nie od przerwanego miejsca. Filmy odtwarza zawsze pierwszy na karcie a nie ten lub tam gdzie przerwaliśmy.
Bluetooth działa jako telefon lub strumieniowe odtwarzanie mediów. Mnie książki telefonicznej nie czyta ale mam telefon Samsung Omnia 2 na Windows Mobile 6.5 i nie wiem czy to wina systemu czy urządzenia. Z innymi telefonami nie próbowałem. Mikrofonu będącego na pokładzie samochodu nie da się podłączyć do zestawy - działa mikrofon na płycie czołowej urządzenia więc mój głos jest słyszany tak jak ze studni, ale nie ma problemu ze słyszalnością.
Kamera cofania włącza się po włączeniu wstecznego biegu - jak dla mnie rewelacja. Naprawdę widać gdzie cofam.
W zestawie jest tuner tv oraz antena do tv ale analogowy, więc nie podłączałem.
Jest też PIP - z którego często korzystam. Kamerę cofania mam podłączoną do światła postojowego a nie do cofania więc działa wtedy gdy świecą się światła. Mam hak i jadąc z przyczepką włączam obraz z kamerki w PIP. Słucham radia czy mp3 i widzę w okienku czy przyczepka jest za samochodem czy też nie.
Tak samo jest z nawigacją - muzyka w tle a mapa w okienku - gdy są komunikaty muzyka jest wyciszana.
Jeżeli chodzi o jakość dźwięku, to nie będąc audiofilem jest OK. Nigdy nie słyszałem jak gra oryginalne radio (stacja zamontowana przez serwis przed odbiorem samochodu) więc się nie wypowiadam czy lepiej jest czy gorzej.
Sprzęt posiada jeszcze wejście i wyjście AV. Może kiedyś dokupię tuner TV cyfrowy i podłączę do wejścia AV. Do wyjścia AV można podłączyć jakiś monitorek w zagłówku i uruchomić tzw drugą strefę - była robiona próba i działa.

rasti

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwiecień 2012, 15:03:53 »
A jak wymiana radia ma się do gwarancji auta? Trzeba to robić w ASO czy np w specjalizującej się tym firmie.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2012, 10:29:19 »
Pogratulować zdjęć z demontażu radia. Osobiście za nie dziękuję, bo dają obraz ewentualnej wymiany odbiornika i stopnia jej trudności.
 Jeszcze raz dziękuję...... :evil:

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwiecień 2012, 15:12:19 »
ja mam w salonie motowaną stację multimedialną z kamerą i telewizją cyfową oraz Automapa -działa rewelacyjnie. Salon wspłpracuje z Roadrover.pl, który jest dostawcą całego sprzętu. Przyciski z kierownicy oczywiście też działają.

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2012, 00:03:11 »
Cytat: "rasti"
A jak wymiana radia ma się do gwarancji auta? Trzeba to robić w ASO czy np w specjalizującej się tym firmie.

Moja stacja była zakupiona wcześniej niż ix był wyprodukowany. Montował serwis oczywiście z wpisem do książki gwarancyjnej.
Byłem obecny podczas instalacji i z tego co widziałem montaż jest banalne prosty. Wypięcie oryginalnego radyjka, wpięcie kilku kostek i po wszystkim. Więcej zachodu było z kamerką, bo trzeba było ciągnąć kabel sygnałowy przez cały samochód.

Jeżeli nie będziesz instalował stacji samodzielnie to tak czy inaczej trzeba będzie komuś za montaż zapłacić.

Powiem tak, dopóki samochód na gwarancji to ja bym nie ryzykował. Coś się stanie z instalacją czy też z którymś ze sterowników (a jest ich kilka - BCM, IPS, ECM i nie wiadomo co jeszcze - wszystko to elektronika) i będą tylko szukać pretekstu do anulowania gwarancji. A wszystko to są bardzo drogie elementy.

Nie dalej jak 3 tygodnie temu mojemu bratu w i30 zaświeciła kontrolka ABS. Jako że jeszcze do 27 kwietnia na gwarancji - do serwisu - a tam stwierdzili, że "ugnił" i odpadł pin wtyku sterownika pompy ABS.  Dwa tygodnie walki z Warszawą o wymianę na gwarancji, pełna dokumentacja zdjęciowa i w końcu uznali. A po gwarancji to 5 tysiaków w plecy.

Offline daniio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2018, 20:23:59 »
Czy jest ktoś w posiadaniu materiałów z pierwszego posta? Wszystkie linki wygasły! :(

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2018, 20:37:55 »

Offline daniio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2018, 20:44:40 »
Dzięki :)