A jak wymiana radia ma się do gwarancji auta? Trzeba to robić w ASO czy np w specjalizującej się tym firmie.
Moja stacja była zakupiona wcześniej niż ix był wyprodukowany. Montował serwis oczywiście z wpisem do książki gwarancyjnej.
Byłem obecny podczas instalacji i z tego co widziałem montaż jest banalne prosty. Wypięcie oryginalnego radyjka, wpięcie kilku kostek i po wszystkim. Więcej zachodu było z kamerką, bo trzeba było ciągnąć kabel sygnałowy przez cały samochód.
Jeżeli nie będziesz instalował stacji samodzielnie to tak czy inaczej trzeba będzie komuś za montaż zapłacić.
Powiem tak, dopóki samochód na gwarancji to ja bym nie ryzykował. Coś się stanie z instalacją czy też z którymś ze sterowników (a jest ich kilka - BCM, IPS, ECM i nie wiadomo co jeszcze - wszystko to elektronika) i będą tylko szukać pretekstu do anulowania gwarancji. A wszystko to są bardzo drogie elementy.
Nie dalej jak 3 tygodnie temu mojemu bratu w i30 zaświeciła kontrolka ABS. Jako że jeszcze do 27 kwietnia na gwarancji - do serwisu - a tam stwierdzili, że "ugnił" i odpadł pin wtyku sterownika pompy ABS. Dwa tygodnie walki z Warszawą o wymianę na gwarancji, pełna dokumentacja zdjęciowa i w końcu uznali. A po gwarancji to 5 tysiaków w plecy.