Forum > Getz
Olej w skrzyni
niebrzydal:
Mam pytanie, a producent zaleca wymianę co ile?, bo z opinii słyszałem że się nie wymienia, bo dopiero wtedy się skrzynię słyszy :)
ELETomek:
Z reguły producent nie określa interwału wymiany oleju w manualnej skrzyni. Nie wiem jak to jest w przypadku getza. Myślę jednak, że jak już ją słychać to jest za późno ;-)
MktR:
Zerknąłem do instrukcji Getza i wymiana zalecana jest co 100 tyś km.
Ja wymieniłem przy 210 tys.km profilaktycznie i skrzyni nie słychać, zresztą wczesniej tez nie było nic słychać. Troszkę biegi haczyły pod obciążeniem i czasem 1 na postoju. Olej troszkę był już zużyty i poprawa jest znaczna, skrzynia chodzi jak nowa.
Zależy też czy stosujemy się do tego jaki olej zaleca producent, jakie opinie ma dany olej i jakie oznaczenia czy GL-4 czy GL-5 i jaki będzie odpowiedni do naszej skrzyni. Dużo osób chwali olej Castrol Syntrans TAX-F i leje go do innych samochodów więc wątpie, że od oleju słychać by było skrzynię. Wiele osób profilaktycznie wymienia olej przy robieniu sprzęgła i nie slyszałem nigdy by od tego skrzynia źle chodziła.
ELETomek:
Na pewno jak skrzynka wyje, to wymiana oleju raczej zbędny wydatek. Wyją łożyska, lub koła zębate.
Jako ciekawostkę podam , że w ciężarowych np Scania, co czwartą wymianę oleju w silniku, wymienia się wszystkie płyny ustrojowe (skrzynia biegów, most, płyn chłodniczy i sprzęgło choć niby automat). Czyli co 360 tys. W osobówce taka obsługa co jakieś 100-120tys też by chyba wyszła na zdrowie.
MktR:
No z tym się zgodzę, jeśli już wyje to i nowy olej nie pomoże ale od profilaktycznej wymiany czy to nawet przy robocie sprzęgła jak ktoś sobie robi "przy okazji" jeśli wcześniej nic nie było słychać to od właściwej wymiany z zachowaniem wszelkich parametrów i zasad nie powinno się nic dziać.
Nawigacja
[#] Następna strona