Forum > Getz

Olej w skrzyni

(1/3) > >>

MktR:
Witam. Przejechane ponad 200 tys więc postanowiłem zmienić olej w skrzyni. Producent zaleca chyba 75w90 API GL 4 czy można wlać API GL4+ bo mam taki olej i nie wiem czy się nada, bo API GL-5 nie polecają ze względu na synchronizatory.

Olej mam Castrol Syntrans Transaxle TAF-X 75w90 tylko sie zastanawiam czy jest różnica między GL-4 a GL4+ i czy go wlać

robaszek127:
Ja wymieniałem skrzynię i kupiłem tani olej MANNOL 75W90 gl4/5 i skrzynia śmiga jak nowa. Więc nie ma sensu kombinować i tylko lać.

MktR:
Oki tylko właśnie tu nie ma oznaczenia GL-4/GL-5 czy nawet samego GL-4 tylko oznaczenie GL-4+ ale sądząc pewnie jest to GL-4 z jakimś dodatkiem bo gdyby to było GL-5 to byłoby tak oznaczone. No nic olej wymieniony, pierwsze wrażenie biegi lepiej wchodzą, nic nie haczy i oby tak zostało :mrgreen:

Andy:
A coś konkretnie haczyło, któryś bieg czy ogólnie ciężko chodził lewarek? Pytam, bo mam 230k przebiegu i oleju nigdy nie zmieniałem ale też i nie widzę potrzeby, bo skrzyni nic nie dolega.

MktR:
Ja mam 210 tys km dokładnie przebiegu i wiesz co tak lewarek już ciężko chodził i haczyło różnie. Czasem podczas postoju lubiła haczyć jedynka a w sumie to i każdy bieg tylko tak sporadycznie nie że zawsze, zazwyczaj pod obciążeniem a najgorzej chyba było z 5.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej