Forum > Getz

Olej w skrzyni

<< < (3/3)

robaszek127:
Mogę Wam zapodać zdjęcie środka skrzyni biegów getza. Wymieniłem ją z powodu luzu na łożysku w które wchodzi przegub wewnętrzny. Wszystko było jak nowe, łożyska zwykłe raczej pancerne oprócz jednego małego które wyrobiło się i to tylko z jednej strony.
Olej był nie wymieniany jak go kupiłem a skrzynia chodził dobrze z małymi zgrzytami w redukcjach na 3 bieg. Ale to raczej wina tulei gumowej od linki bo ma już popękaną gumę.
Co ciekawe w takim tico producent zalecał wymianę oleju co 30tys km. Ja wymieniłem jak miało chyba 120tys bo skrzynia coś zaczęła pukać.
Ja są wadliwe skrzynie to i zmiana oleju nie pomaga.

saltoart:
Witam, Panowie sam się zastanawiam nad wymianą oleju w moim ix35 2.0 (manualna skrzynia), mam przejechane niecałe 100tyś a olej mam 75w90 GL-5, a wiecie może jaki zaleca producent?

MktR:
Gdzieś czytałem/słyszałem opinie, że od GL-5 synchronizatory się niszczą, dlatego kupiłem GL-4+.

Chyba będzie dobrze jak będzie norma GL-4/GL-5 lub GL-4+, bo samo GL-5 to chyba niezbyt dobry pomysł.

U siebie zalany mam Castrol Syntransaxle TAF-X 75w90 GL-4+ i biegi pięknie wchodzą.

robaszek127:
Jeśli instrukcja pozwala na gl5 można go lać. Ale jak nie to lepiej zostać przy gl4 lub są gl4/5.
Ja kupiłem mannola gl4/5 co kosztuje połowę ceny elfa czy castrola i tak samo skrzynia ładnie chodzi nic nie stuka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej