Forum > Matrix / ix20
[ix20] Elektronika siada?
Dider:
sibuk, mnie to raczej wygląda jak problem z zasilaniem wskaźników - bo podświetlenia działa. Opadające do zera zegary i świecące się wszystkie kontrolki. Czyli gdzieś do przekaźnika, który steruje wskaźnikami i kontrolkami zanika sterowanie. Kontroki te gasna, kiedy uruchomi się silnik. Tak jak z kontrolką ciśnienia oleju - silnik daje ciśnienie oleju i czujnik otwiera obwód i kontrolka gaśnie. A dlatego tak podejrzewam, bo głupieje cały zestaw wskaźników, to podejrzewam, że gdzieś przed licznikiem od drgań/wibracji , albo luzuje się wtyczka (przyłącze pod licznikiem), albo poprostu jest luźna lub zaczęły się korozja wtyczki lub "atakuje" ją wilgoć (ściekająca woda z podszybia czy para wilgoć we wnętrzu). Tak jak ktoś napisał głupota. I jeśli po wymianie był spokój 3 miesiące, to znaczy, że czymś poruszyli - jak rozpinali/spinali wtyczkę zdrapali rdzę/śniedź i przez chwilę było dobrze aż do czasu jak znowu się zawilgociło. Ale co ja tam wiem :)
Czasami wystarczy "psiknąć" preparatem typu WD40 (choc nie polecm - bo szybko wysycha i efekt krótkotrwały), lub jakiś odrdzewiająco-zabezpieczający typowy do zabezpiecznia połączeń elektrycznych - co zwarcia nie zrobi. Atakuj serwis - to w im powinno zależeć, brdziej niż Tobie.
P.S. U mnie chyba padł któryś czujnik ciśnienia w kole, bo kontrolka się świeci a ciśnienie w porządku :)
irekmiecz:
Myślę że Dieder może mieś słuszne podejrzenia, również nie wierzę w usterkę akumulatora.
W zamian za WD40 polecam; CRC 5-56 , http://www.soselectronic.pl/?str=976&article=spray-pierwszej-pomocy-crc-5-56-w-promocji.
Tu nawet lepszy opis http://www.cyfronika.com.pl/preparaty_crc.htm
sibuk:
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi, przynajmniej w kolejnej rozgrywce z serwisem będziemy mieli kolejne argumenty.
Swoją drogą zapraszam Was wszystkich do podpowiedzi. :-) :-) :-)
[ Dodano: 2015-08-26, 12:28 ]
--- Cytat: "Dider" ---Kontroki te gasna, kiedy uruchomi się silnik.
--- Koniec cytatu ---
Witam, przed chwilą ponownie przeczytałam Twój post, jedno nie jest tak, kontrolki zapalają się i gasną w różnych sytuacjach ale jeszcze nigdy nie zgasły po uruchomieniu silnika, zawsze w trakcie jazdy.
kri$:
A sprawdź, czy klemy akumulatora są dobrze przykręcone.
Miałem taki przypadek, wydawało się że klemy przykręcone, a wszystko wariowało w trakcie jazdy.
sibuk:
Witaj, tak klemy są dobrze przykręcone, ale dziękuję za sugestie :-)
Nawigacja
[#] Następna strona