Forum > Sonata

[Sonata NF] Zawieszenie tył

<< < (3/4) > >>

Hants:
Jeszcze kilka spraw pod rozwagę: czy masz oryginalne wahacze? Tu milimetry różnicy naprawdę robią różnicę.  Wsponiałeś, że wpadłeś w jakiś dół: osadzenie tylnej belki jest tak przemyslane, by nie dawało zbyt wielu możliwości do przesunięcia, ale może auto się trochę 'wygięło'?

Długość sprężyny jest praktycznie bez znaczenia, bo na tym opiera się cała koncepcja zawieszenia wielowahaczowego. Gdyby miało, to wówczas byle wyboje na drodze zdzierałyby poprzecznie oponę.
Weź to na logikę (i praktykę) - gdy podnosisz całą oś auta, to koła ,patrząc od tyłu, nie wyglądają tak ( a przecież sprężyna jest wyciągnięta, długa):   \-----/    Gdy załadujesz 4 pasażerów, koła nie wyglądają tak (krótka sprężyna, ściśnięta)   /----\

Wiesz co, mam na jutro zaplanowaną wymianę oleju (zależy od pogody). Jesli będę miał czas, to porobię parę fotek i spróbuję zgadnąć co tam z tyłu mogłoby się samoczynnie spitolić. (ale specem nie jestem)

[ Dodano: 2019-03-21, 03:05 ]

--- Cytat: "Mr_T" ---i z jednej strony zostały wymienione: wahacz poprzeczny, wzdłużny i dolny
--- Koniec cytatu ---

Hmmm.....

ELETomek:

--- Cytat: "Hants" ---Długość sprężyny jest praktycznie bez znaczenia, bo na tym opiera się cała koncepcja zawieszenia wielowahaczowego. Gdyby miało, to wówczas byle wyboje na drodze zdzierałyby poprzecznie oponę.
Weź to na logikę (i praktykę) - gdy podnosisz całą oś auta, to koła ,patrząc od tyłu, nie wyglądają tak ( a przecież sprężyna jest wyciągnięta, długa): \-----/ Gdy załadujesz 4 pasażerów, koła nie wyglądają tak (krótka sprężyna, ściśnięta) /----\
--- Koniec cytatu ---

Wg mnie długość sprężyn ma znaczenie. "Grafikę" przedstawiłeś prawidłową, dokładnie tak jest. Zasada jest taka, że zawieszenie wielowahaczowe trapezowe ma za zadanie utrzymać koła prostopadle do nawierzchni po mimo przechyłu auta na zakrętach. Dlatego górny wahacz jest krótszy niż dolny, żeby te kąty zmieniać w zależności od obciążenia danej strony.

Mr_T:
Dobrze piszesz tak wygląda zasada ale w przednim zawieszeniu tam nie ma znaczenia czy dźwigach auto lewarkiem czy nie kąt nie zmienia się, ale w tylnym jednak ma znaczenie krótsza dłuższa sprężyna dlatego jak załadujesz dużo rzeczy do bagażnika to koła chowają sie w nadkole i idą na minus /---\ tak mam oryginalne tylko nie wymieniane gumy i tuleje (rys nr1 55200A 55270L i 55100), przed wymianą tych dwóch wahaczy koło leżało i to dość dobrze na minus po przeszczepie koło wstało i teraz jest jak z drugiej strony ale po ostatnich oględzinach opon widzę, że ścina mi opony po obu stronach lewa prawa  ;-) czyli jak w omedze  /--\  :-D

Hants:

--- Cytat: "ELETomek" ---zawieszenie wielowahaczowe trapezowe ma za zadanie utrzymać koła prostopadle do nawierzchni po mimo przechyłu auta na zakrętach
--- Koniec cytatu ---

Nie tylko. Głównie chodzi o zwiększenie komfortu na wybojach i zapewnienie stałego kontaktu koła z jezdnią. Koła nie muszą znajdować się prostopadle podczas zakrętów.

Proste dwa widea z wyjasnienieniami:
//www.youtube.com/watch?v=DKql4Is8Pas
//www.youtube.com/watch?v=w5qQw9F4HNE

Mr_T:
Innym zawieszeniem jest zależne i niezależne tak jak na filmikach widać, w starszych zwieszeniach jak i w pickupach kąt pochylenia koła będzie stały czy to pod obciążeniem czy nie. Zrobiłem prosty test:

Pierwsze zdjęcie samochód normalny widać, że kąt jest troche na minus.

Drugie na podnośniku kąt poszeł max na minus.

Trzecie po opuszczeniu czyli rozciągnięta trochę sprężyna i kąt poszedł na plus.

ok ok wiem, że ten test nie jest do końca wiarygodny ale pokazał coś nie coś  ;-)
Myślałem, że jak dzwigę auto i sprawdzę to kąt pójdzie na \-- (plus) czyli moja teoria trochę uległa w gruzach, ale jedno się zgadza jak sprężyny są słabe kąt koła idzie na minus czyli możliwe, że po wymianie sprężyn kąt będzie lepszy i nie będzie zjadać opon  8-) tylko czy trzeba ustawiać on nowa? tak jak pisałem wcześniej, może już się poprawił po wsadzeniu tych gum nie wiem, wiem tyle, że jak zamontowałem buda poszła troche do góry

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej