Forum > Sonata

[Sonata NF] Zawieszenie tył

(1/4) > >>

Mr_T:
Witam
Mam takie pytanie odnośnie tylnego zawieszenia, może ktoś sie borykał ze złym kątem w tylnym zawieszeniu. Koła mi idą jak w sportowym samochodzie na - i tym bardziej zdziera mi opony od środka, moje pytanie jest następujące co trzeba wymienić żeby poprawić kąt. Myślałem jeszcze nad rozwiązaniem tego typu żeby wstawić podkładki w górne mocowanie zwrotnicy żeby wyprowadzić troche na zewnątrz. Kiedyś wpadłem w dziurę i to dość duża i z jednej strony zostały wymienione: wahacz poprzeczny, wzdłużny i dolny efekt tego był, że wskaźniki weszły na zielono ale opony zjadło. Po ostatniej wymianie opon widzę po dwóch stronach, że jest tak samo.
Czy w zwrotnicy dolne tuleje są tzw pływające?
Dzięki i pozdrawiam

ELETomek:
Pewności nie mam ale kąty reguluje się chyba czymś takim na dolnym wahaczu.  https://www.fox.rzeszow.pl/sruba-mimosrodowa-regulacyjna-zawieszenia-tyl-ca,4,248903,263984

Wkładanie podkładek to trochę druciarstwo

Mr_T:
Tak owszem masz rację ale ta śruba jest też do ustawienia zbierznosc jeżeli będzie się kręcić więcej to pójdzie zbierznosc. Wiem, że nie powinno poprawić się fabryki ale to tylko trochę. Nie mam gwarancji że jak wymienię wszystkie gumy tulejki itd co jest w tylnym zawieszeniu ze koła wstaną z minusa na 0 lub na mnieje minus

Marcin W:
Z tego co pamiętam to Do ustawiania zbieżności są inne śruby a do ustawiania konta są inne wyglądają podobnie jak u kolegi z linku powyżej.
Ale żeby to dobrze ustawić niestety trzeba jechać na geometrię kół oni to wyregulują o ile ta śruba z tą dziwna podkładka będzie dała się ruszyć ale skoro już majstrowałeś przy tym to da się nimi pokręcić

ELETomek:
Są dwie śruby mimośrodowe na stronę. Jedna mocująca wahacz reguluje kąt, druga mocująca drążek reguluje zbieżność.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej