Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
mar_p:
--- Cytat: "Arni71" ---Przymierzam się do kupna Pirelli Scorpion
--- Koniec cytatu ---
Arni71 z oponami pirelli wcale nie jest lepiej, jeśli chodzi o prędkość zużywania się. Miałem letnie w poprzednim aucie i starczyły na 2 sezony. Teraz w santa fe mam całoroczne pirelli scorpion STR jak kupiłem to były w całkiem dobrym stanie, a teraz po roku są już prawie łyse. Przyznać natomiast trzeba że właściwości jezdne mają b. dobre i w lecie i w zimie! (w zimie praktycznie jak zimówki, przy 4WD ciężko zerwać przyczepność)
Po waszych wypowiedziach zastanawiam się teraz także nad tymi Vredesteinami, są niestety jeszcze droższe.
[ Dodano: 2014-12-19, 13:23 ]
A to ciekawe bo według etykiety te Vredestein Quatrac 3 SUV 225/70 R16 mają klasę przyczepności na etykiecie tylko E. Jak to jest że opona za 500 zł ma klasę E tak samo jak ta za 300zł to jakiś pic na wode z tą etykietą
vanhelsing:
Zaskakują mnie poprzednie wpisy. Mam opony Pirelli Scorpion Ice&Snow. Kupiłem nowe i jeżdżę na nich od jesieni ub.roku. Przelot 17 tys.km. Są to pony zimowe/ wielosezonowe M+S chociaż nazwa sugeruje, że to zimówki. Żeby była jasność-jeżdżę na nich przez cały rok, również w lecie przy +30 st.C. i zużycie roczne to 1 mm. Mam dynamiczny styl jazdy i nie oszczędzam opon, poza tym 4 razy w miesiącu latam po szutrowej drodze z wystającymi dosyć ostrymi kamieniami. Poprzednio miałem Vredestein Wintrac 4Extreme i zużycie było identyczne. Tak że nie wiem co koledzy robią z oponami, że je zajeżdżają po 1-2 sezonach? Drift raczej nie wchodzi w grę :mrgreen: Ciekawe :-?
Watcher:
Panowie mam pytanie co do ciśnienia w oponach. W instrukcji do Santa Fe jest napisane, że rekomendowane jest 30 psi (ok 2.07 bara). Zimowe opony, na których teraz jeżdżę, mają opisany max na 44 psi (ok 3 bary). Do jakiej wartości można bezpiecznie je napompować?
vanhelsing:
Bardzo dobre pytanie. Ciśnienie w oponach zależy też od rozmiaru, ale z tego co zauważyłem to sugerowane jest od 2,1 bez ładunku do 2,3 z ładunkiem. Taką wlepkę mam we wnęce drzwi. I tu jest problem, bo na moje oko to przy ciśnieniu 2,1 opony wyglądają na lekkiego "flaczka". Kolega prowadzi serwis opon i mówi, że tak ma być, bo "naturalne ugięcie pod obciążeniem itp" ale ja pompuję cały czas na 2,3. Trzy bary wydaje mi się trochę za wiele, bo wtedy gumy będą się szybciej zużywały w środkowej części bieżnika. Myślę, że 2,5 to max. Chyba, że takie jest zalecenie producenta, to o.k.
Watcher:
Rozmiar to standard dla Santa Fe - 225/70 R16.
Nawigacja
[#] Następna strona