Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
Dareq36:
Ja na Pirelli Scorpion STR ( całoroczne) daje 2,4 -2,6 .
mar_p:
Tak napisał vanhelsing instrukcja podaje 2,1 z przodu i tyłu. Ale instrukcja podaje również że trzeba pilnować ciśnienia i stanu opon tak aby średnica zewnętrzna była identyczna na wszystkich kołach. Co za tym idzie uważam że z przodu trzeba dać troszkę większe ciśnienie bo przód cięższy i bardziej siada. Tak więc ja daję z przodu 2,2-2,3 a z tyłu 2,1 (Pirelli Scorpion STR). Może to się oczywiście delikatnie różnić w zależności od opon i masy silnika i skrzyni, ale raczej to bardzo mała różnica.
l_isek:
Do santafki pompuję wg wytycznych producenta, ale do vectry B kombi pompowałem po 3,0 przód i 2,7 tył. Tak żeby oponka dobrze (w sensie bez flaka) wyglądała i po ekspresowce się lepiej jeździło.
No i zastanawiam się czy do santafki nie pompować więcej.
volcan:
Wszystko zależy od opony (sztywniejszy bok opony daje mniejsze ugięcie i większą stabilność w zakręcie), ale np. Vredestein Quatrac SUV (typowe 225/70R16) pompuję do mniej więcej 2,5 bar przód i 2,3 bar tył (+/- 0,1) - przy 2,1 bar auto w zakrętach "pełznie", przy równym 2,5 bar przód i tył ma lekką tendencję do nadsterowności.
Wszystko oczywiście do normalnej jazdy po suchym, na błoto i trudniejsze warunki lepiej jest dać minimalnie mniej - myślę, że 2,3 wystarczy na przodzie i jakieś 2,1 z tyłu.
Mam wersję CRDi z ASB, więc chyba wersję z najcięższym przodem - i chyba stąd potrzeba dmuchnięcia ciut więcej do przednich opon.
Kotły i ekogroszek Jelcz:
Hmm muszę to sprawdzić bo też mam ciężką wersję 3,5 z ASB
Dotąd pompowałem po 2,2 wszędzie, ale sprawdzę jak będzie przy 2,5/2,3 bo auto także jeżdzi głównie na asfalcie.
Nawigacja
[#] Następna strona