Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
Mistrz:
--- Cytat: "KondzioR." ---Jednak na zimę węższa opona jest sporo lepsza. Niby nie dużo, ale jak dla mnie same + .
--- Koniec cytatu ---
Na pewno + jest większa szansa na poslizg oraz dłuższa droga hamowania. :P
vanhelsing:
--- Cytat: "l_isek" ---dla mnie przyczepność i bezpieczeństwo to podstawa, dla innych spalanie i cena opon...
--- Koniec cytatu ---
Chyba trafiłeś w sedno kolego l_isek ;-)
santa claus:
KondzioR. nie do końca jest tak jak napisałeś. Węższa opona na zimę to mit... i to nawet nie sprawdziło by się na kopnym śniegu. Węższa opona to mniejsza powierzchnia styku z powierzchnią a w zimę jest to istotne. Akurat ten rozmiar drastycznie nie zmienia parametrów auta z kolei twierdzisz, że zmalało spalanie ok możliwe, szybciej się zbiera możliwe ale weź pod uwagę, że mniejsze koła zawyżają prędkość-jedziesz wolniej niź pokazuje prędkość. Co do oszczędności to zgadzam się z postem powyżej i z cytatem...pomyśl nad tym zanim zechcesz założyć stosiedemdziesiątkipiątki.
KondzioR.:
Troszeczkę przesadzacie, najlepiej założyć 285, bo bezpieczeństwo to podstawa :)
Wyraziłem swoją opinie na ten temat i tyle, jeździłem na 225/70, jeżdżę na 215/70 i jest dla mnie lepiej, dla drugiego może być dużo gorzej - proste.
Tak jak mówię, dla mnie same plusy zmiany opony na delikatnie węższą :)
A co do cen opon, to są bardzo zbliżone
Pozdro
mar_p:
Ciężko coś się dowiedzieć z tego tematu bo tak kolega wyżej napisał każdy chwali to co kupił (czy opona kosztowała 300zł czy 500zł każdy twierdzi żę są doskonałe w każdych warunkach :D )
Właśnie zastanawiam sie nad zakupem całorocznych opon Dunlop Grandtrek Touring A/S 225/70 R16 cena ~500zł.
Jeszcze mi chodził po głowie czy może jednak jakieś zimówki klasy budżet Nexen za 320zł, , ale nie wiem czy jednak opona lepszej klasy całoroczna (dunlop) nie będzie wiele gorsza. I za pół roku znów bym musiał kupić letnie. Teraz mam całoroczne pirelli i przy takiej zimie jak u nas w zupełności wystarcza do normalnej jazdy.
Czy waszym zdaniem jest sens się bawić w zimówki ?
Nawigacja
[#] Następna strona