Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach

<< < (24/35) > >>

Andrzej57:

--- Cytat: "jajfa" ---Nexen Winguard 235/65R17 108H (podobno dobre zimówki ale na mokrym kiepskie)
--- Koniec cytatu ---

Przejechałem na nich ok. 3tys. km. Jeszcze śniegu nie widziały, wodę tak i zastanawiam się skąd ta opinia, że są kiepskie na mokrym? Nie mogę tego potwierdzić, moim zdaniem są b. dobre na suchej jak i mokrej nawierzchni, ale może ja się nie znam..... :roll:

KondzioR.:
Powiem Wam tak. Przede wszystkim jazda w koleinach, jedzie sie o niebo lepiej, opona jest lepiej naciągnięta na felgę, schludnie to wygląda. Spalanie minimalnie mniejsze, przyspieszenie minimalnie lepsze. Jednak na zimę węższa opona jest sporo lepsza. Niby nie dużo, ale jak dla mnie same + . Na lato, wiadomo, szerszy kapeć lepiej sie lepi i tak dalej, ale jednak czy to warte do suva? który nie służy do wyścigów tylko normalnej jazdy..

jajfa:

--- Cytat: "Andrzej57" ---
--- Cytat: "jajfa" ---Nexen Winguard 235/65R17 108H (podobno dobre zimówki ale na mokrym kiepskie)
--- Koniec cytatu ---

Przejechałem na nich ok. 3tys. km. Jeszcze śniegu nie widziały, wodę tak i zastanawiam się skąd ta opinia, że są kiepskie na mokrym? Nie mogę tego potwierdzić, moim zdaniem są b. dobre na suchej jak i mokrej nawierzchni, ale może ja się nie znam..... :roll:
--- Koniec cytatu ---

Sugerowałem się testami tych opon w gazecie i w porównaniu z innymi - w teście
na śniegu błyszczała ale na mokrym odstawała od konkurencji. Wiadomo że przy normalnej eksploatacji tych opon to nie widać różnic. W przypadkach ekstremalnych takich jak hamowanie awaryjne, poślizg, szybka jazda w zakręcie itp... mogą te różnice mogą się objawić.

Andrzej57:
jajfa, możliwe, ja opisałem wrażenia z normalnej eksploatacji. Co do testów, też nie wierzył bym tak bardzo, o czym można było przekonać się w aferze ADAC. Testy są przeważnie "sponsorowane" przez jakiś koncern, aby promować jedne, dyskredytować inne produkty, dlatego podchodzę do nich z rezerwą ;-)  Większą uwagę przywiązuję do opinii użytkowników, jak do testów porównawczych przeprowadzanych przez firmy motoryzacyjne 8-)

l_isek:

--- Cytat: "KondzioR." ---Powiem Wam tak. Przede wszystkim jazda w koleinach, jedzie sie o niebo lepiej, opona jest lepiej naciągnięta na felgę, schludnie to wygląda. Spalanie minimalnie mniejsze, przyspieszenie minimalnie lepsze. Jednak na zimę węższa opona jest sporo lepsza. Niby nie dużo, ale jak dla mnie same + . Na lato, wiadomo, szerszy kapeć lepiej sie lepi i tak dalej, ale jednak czy to warte do suva? który nie służy do wyścigów tylko normalnej jazdy..
--- Koniec cytatu ---

No to zależy, santafką potrafię szybciej wejść w zakręt niż vectrą b w kombi, prędkość maksymalna jest mniejsza ale auto przy dużych prędkościach trzyma się lepiej od poprzedniej osobówki. Wybrałem opony do szybkiej i dynamicznej jazdy. No ale każdy ma inny styl jazdy, dla mnie przyczepność i bezpieczeństwo to podstawa, dla innych spalanie i cena opon...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej