Autor Wątek: Wymiana żarówek H7  (Przeczytany 106621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wwojtas77

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« dnia: 27 Marzec 2012, 11:45:43 »
Jak koledzy wymieniają żarówki H7?. Jedne źródła podają aby zdemontować reflektor a drugie aby np od strony kierowcy zdemontować akumulator  i spróbować bez wyjmowania lampy. Jaie są wasze doświadczenia.

Offline shadow

• phpBB -#Moderator
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2012, 11:47:15 »
Ja od strony kierowcy wymieniam bez odkręcania czy wyjmowania aku itp., jest ciężko ale do zrobienia , zaś od strony pasażera odkręcam zbiornik wyrównawczy od płynu chłodniczego.

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2012, 13:50:53 »
potwierdzam  :idea:

Offline Yaro

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2012, 08:26:10 »
Ja powiem tak mijania wymienisz bez wyciągania ale postojowe to już inna bajka  :mrgreen:  Ja tak czy owak wyciągam całe klosze doszedłem już do wprawy  ;-)  :mrgreen:

Offline shadow

• phpBB -#Moderator
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2012, 08:28:24 »
Jedne i drugie wymieniam jak opisałem powyżej. Nie wyciągam lampy bo już jej się idealnie nie włoży.

Offline Yaro

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marzec 2012, 08:30:49 »
Włoży się włoży, zapewniam Cię  ;-)

Offline shadow

• phpBB -#Moderator
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2012, 08:31:55 »
No być może, nie próbowałem :) Ale wolałem tego unikać :)

Offline Yaro

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marzec 2012, 08:49:38 »
Cytat: "shadow"
Jedne i drugie wymieniam jak opisałem powyżej.  

Tak z ciekawości czy może w 1,4 jest to inaczej rozwiązane czy masz jakąś metodę wymieniając postojówkę po stronie pasażera, dekielko zaznaczyłem strzałką jak widać w 1,6 na drodze stoi wlew zbiornika spryskiwaczy szyb.

Odkręcasz też ten zbiornik?

Offline wwojtas77

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2012, 09:13:22 »
Yaro a możesz dokładnie opisać jak zdemontować te klosze , bo po odkręceniu śrub jest ok, potem zaczynają się schody tzn. nie wiem jak wyciągnąć klosz na zewnątrz.

Offline Yaro

• Giełda
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marzec 2012, 09:27:14 »
wwojtas77, Delikatnie ale spokojnie pociągam do siebie za pierwszym razem udało mi się wyjąć tylko od strony kierowcy, od pasażera sobie odpuściłem. Ale za drugim razem poszło już sprawniej (lekko uderzyłem rękę, ale naprawdę lekko) i wychaczyłem dwa reflektory, tylko powtarzam spokojnie, uważaj na przewody dokładnie oglądaj co i jak i nic na siłę jak nie jesteś pewien że dasz radę, odpuść sobie bo można uszkodzić zderzak (zarysować). Co do zbiornika spryskiwaczy podobno można go wykręcić czy coś zaraz to sprawdzę  ;-) nie da się wychaczyć samego lejka u mnie jest przymocowany do zbiorniczka na stałe, może po lifcie jest inaczej  :roll:
Tu jest instrukcja jak wymienić żarówki w i30

stars62

• Gość
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Kwiecień 2012, 11:00:22 »
Dorzucam jeszcze trochę podstawowych informacji o Hyundai -u I30 oraz link do spolszczonej instrukcji wymiany m.in. żarówek H7

https://docs.google.com/View?docid=dgmkfw6q_42hnv7t9g3

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-04-02, 11:03 ]
Zapomniałem.

Proponuje oklejenie taśmą obrzeży zderzaka przy łączeniach z kloszami oraz wąskiej końcówki reflektora, aby przy demontażu i następnie montażu nie porysować wymienionych elementów

Venbar

• Gość
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwiec 2012, 20:22:57 »
Ja jestem po pierwszej wymianie h7 od strony pasażera i nijak nie potrafiłem wyjąć klosza więc zrobiłem tak jak podchodziło pod czysty nieskażony myślą rozum :)

A więc w silniku 1.4 benzyna ;]

Łopatologicznie odkręciłem zbiornik 'cooler' który się trzyma na 2 śrubach, uprzednio odpiąłem przewody które są do niego przytwierdzone. Zbiorniczek na bok delikatnie odłożyłem. Później odkręciłem 'wejście' do h7. I przeciwnie do instrukcji które znalazłem NAJPIERW odłączamy przewody i sprężynke naciskamy lekko i w stronę silnika przesuwamy. Gdy sprężynka jest luźna odciągamy ją od żarówki. Wyciągamy żarówke i wsadzamy nową :) Sprężynka spowrotem naciskamy i jazda w stronę koła. Podpinamy kabelki, zakręcamy wieczko. Wsadzamy cooler na miejsce przykręcamy i NIE ZAPOMINAMY o przypięciu kabelków do zbiorniczka :)

lolo

• Gość
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwiec 2012, 08:03:59 »
Hyundai wprowadził wiązki oporowe do zasilania reflektorów. Obniżone napięcie na żarówkach świateł mijania nie będzie już tak szybko przepalać żarówek. W samochodach na gwarancji przysługuje bezpłatny montaż, po gwarancji wiązki kosztują ~200zł.

Waldek_l44

• Gość
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Wrzesień 2012, 20:41:52 »
Cytat: "lolo"
Hyundai wprowadził wiązki oporowe do zasilania reflektorów. Obniżone napięcie na żarówkach świateł mijania nie będzie już tak szybko przepalać żarówek. W samochodach na gwarancji przysługuje bezpłatny montaż, po gwarancji wiązki kosztują ~200zł.

Pisałem e-maile do wielu ASO Hyundaia w Polsce i NIKT nie potwierdził tego, co kolega napisał. Poprosimy o rzetelną informację popartą faktami. Pozdrawiam

Krajan

• Gość
Wymiana żarówek H7
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Wrzesień 2012, 08:54:40 »
W moim regionie żadne ASO nie potwierdziło wykonywanie takowej modernizacji - skąd ta wiadomość. :roll: