Forum > i40 VF
[i40 VF] Olej Long Life
Alonzo_:
Każdy dba o auto jak uważa.
Ale wymiana oleju co 30 kkm w osobówce silnikowi nie pomaga.
A porównywanie ciągnika siodłowego do osobówki chyba nie ma sensu.
Raz, że ile masz oleju w tej Renówce? Nie wiem ale pewnie ze 6x tyle co w przeciętnej osobówce.... A robisz na tym 3x więcej przebiegu.
Dwa charakter pracy często kompletnie inny - trudniejszy dla silnika w osobowce zazwyczaj.
Trzy obroty silnika - w sensie ile przez 30 tyś km nakręci sie wał i nalata tłok w osobówce a ile w ciągniku siodłowym gdzie same obroty robocze to przynajmniej połowa lub 1/3 tego co w osobówce czesto.
Co do opiłków i zanieczyszczeń od wyłapania tego jest filtr wg mnie ale jakośc oleju po 10 tyś a po 30 jednak ma podstawowe znaczenie dla podzespołów.
LL wg mnie sa główna przyczyna że silniki nie robią takich przebiegów jak kiedyś.
Zwłaszcza że kiedyś silniki nie były tak wysilone jak teraz (ilośc KM z litra pojemności)
Wymyślono je po to aby pierwszy właściciel jak najmniej wydawał na eksploatację a z czasem aby fabryka miałą co robić.
Z drugiej strony.....przeciez to nie majątek ani żaden problem dzić - wymiana oleju.
Dlatego każdy dba po swojemu.
Ja zmieniam co rok lub max 15kkm bo auta trzymam dłużej.
Gdybym kupował nowe, po 3 latach zmieniał i robił mnóstwo kilometrów pewnie bym latał na LL.
Piotras85:
Olej Long Life wiadomo sam w sobie nie jest zły. Jest to dobry olej ale nie na 30 tkm !
Chyba że na 5-tą wymianę przyjedziesz z silnikiem :roll: Od czasu do czasu mam okazje oglądać jak w np. w miarę świeżych bmkach przy 90 tkm kończą się turbiny bo silnik jest smarowany gównem. Jak dbasz - tak masz ! Osobiście w mojej i40 olej wymieniam co pól interwału ( 15 tkm ) i robię tylko dłuższe odcinki. Kupiłem go z malutkim przebiegiem i dodałem jeszcze środek XADO New Car. Przeliczcie sobie ile będzie wasz kosztować kilka wymian oleju a ile remont silnika jak już wszystko ulegnie zużyciu. Oczywiście można silnik dać do regeneracji ale dla mnie to jest rzeźbienie w gównie.
kacluk1987:
a z ciekawości ile oleju wchodzi do 1.7crdi??
Pamietam jak do 3.0d bmw musiałem lać 10l:) i wymiana co 15tyś trochę kosztowała.. bo zmieniałem 2x w roku:)
waszek_rmc:
Na jedna wymianę 5 wystarczy spokojnie. Jeszcze trochę zostanie.
hyubi:
Mam kolegę co jeździ firmowym i40 z 14roku i ma przejechane 430tys. i jak to w firmowym, olej wymieniany jest co 30tys. q zaskoczeniu nic z silnikiem się nie dzieje, samochód sprawuje się bez zarzutu. Osobiście jeżdżę w pracy dafem, kiedyś olej zmieniało się co 90tys. a teraz co 120tys. nie widzę żadnej różnicy. Nikomu z kolegów się nie zatarł silnik, czy na przykład turbina, a do tego jeżdżę w Austrii non stop góry i 40ton więc można sobie wyobrazić jaka to katorga dla silnika.
Nawigacja
[#] Następna strona