Forum > i40 VF
[i40 VF] Olej Long Life
waszek_rmc:
Na youtubie widziałem filmik z kanału takiego gościa podobnego do wokalisty zespołu kombi, zlewali olej po 22 tys z nowego BMW benzyna. Pełno opiłków w oleju...
ELETomek:
Ja tam nie wierzę we wszystko co zobaczę w Internecie. Nie wiadomo jak bunia ujezdzana była od pierwszych kilometrów. Filtr pokazali? Wciagniety czy połamany był? Ot niewierny Tomasz ze mnie. Mnóstwo aut zwłaszcza firmowych jeździ na Long live i jest ok. Ja jeżdżę nowym renault T 480KM mam teraz 33tys na liczniku, a pierwsza wymiana oleju będzie przy 100tys km. Z 20 lat temu było to nie do pomyślenia
A jak byś miał nową beemke to pierwszą wymianę robił byś u Łysego czy w serwisie BMW?
Edit. Nie miałem zamiaru porównywać warunków pracy oleju w ciężarówce i osobówce tylko zaznaczyć, że w porównaniu do lat 90-tych interwał wymiany wydłużył się trzykrotnie. Sam głosiłem teorie, że to się nie uda. Życie pokazało, że inżyniery miały rację, a nie ja głupi kierowca.
Co do filmu i opiłków. Moim zdaniem tak duże opiłki to są pozostałości po obróbce silnika w procesie produkcji. Nie są to opiłki z docierania. Jak by z silnika sypały się milimetrowe wióry to nadawałby się do remontu albo na szrot.
pudzian3:
koles co to robil ma warsztat milosnicy 4 kolek. dobre filmiki wrzuca swoja droga. filtr wyciagniety i lamany z tego co pamietam. syfu wyciagnal od ch... warto zerknac zeby sie przekonac
robaszek127:
Widziałem filmik i fakt były tam opiłki w oleju. Fakt że powinno się pewnie olejj wymienić wcześniej tak jak dawniej zalecano przy docieraniu. Ale przecież filtr zatrzymał i filtrował więc stąd w nim syf.
Filmik pokazał, że jednak docieranie silnika coś tam tworzy opiłki i lepiej wymienić olej wcześniej a nie jak zaleca producent po 30tys.
waszek_rmc:
Łysy ma warsztat, zapewne gwarancji nie tracisz wymieniając poza ASO. A co do Renault T... to chyba inna bajka, te silniki są stworzone by milion bez kłopotów zrobić... takie 100 tys to bujniejsz w krótkim czasie i nie po mieście. Silniki raczej nie są wysilone. Fakt, pierwsza wymiana w osobowce powinna być po dotarciu, czyli 2-3 tys. Moim zdaniem long life to lipa. Tak jak wieczny olej w automacie...
Nawigacja
[#] Następna strona