Autor Wątek: Klosz lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej  (Przeczytany 4238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mirekwr1

• HKP
  • **
Klosz lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej
« dnia: 05 Luty 2019, 11:26:23 »
Witam. Mam uszkodzony klosz lampki oświetlającej tablicę rejestracyjną (i30CW z 2010r.). Nigdzie nie mogę znaleźć tego do kupienia, w serwisie Hyundai'a proponują mi komplet wraz z uchwytem otwierającym bagażnik. Z kolei w serwisie aukcyjnym są dostępne komplety lampek LED, ale w opisach jest, że do I30 od 2012r., czyli do następnej generacji. Może ma ktoś z Forumowiczów do odsprzedania, bądź może zna numer części (samego klosza, lub lampki)?

Offline robaszek127

• Giełda

Offline mirekwr1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2019, 11:30:45 »
No właśnie, że to nie jest ta lampka, chyba to do nowszego modelu. Jutro odbiorę zamówione w serwisie Kii samo szkiełko, w cenie-bagatela! 42 PLN... Nie rozumiem polityki firmy Hyundai: jeśli robi się odkręcane klosze, po którymi są grzejące się żarówki, które powodują, że po pewnym czasie plastik klosza kruszeje i pęka, to dlaczego te elementy nie są w ich serwisie dostępne  jako części eksploatacyjne? Zbiednieliby?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2019, 18:56:59 »
Bo to hyundai. Polityka cenowa jak w mercedesie. Mi do getza za wygłuszenie maski zawołali 400zł za kawałek materiału gdzie do fiata sejcenta oryginał 80zł podobnej wielkości.

Offline robak1989

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2019, 19:18:21 »
https://pl.aliexpress.com/item/2-sztuk-Samochod-w-pod-wietlanie-LED-do-rejestracji-dla-Kia-Sportage-2011-Na-SONATA-10/32957179641.html

Z tego linku kupiłem i założyłem do swojego. Też miałem popękane. W zestawie są rezystory, przylutowałem je szeregowo do przewodów (+), aby ledy świeciły ciemniej (normalnie są aż zbyt mocne), przez co wydłuży się też ich żywotność. Działają rewelacyjnie i myślę, że przeżyją ten samochód.