Forum > Atos / Atos Prime

[Atos] Majonez na korku + bagnecie

(1/3) > >>

legenda:
Witam  ;-)  starałem się przeszukać stare forum z wayback machine ale niestety się nie udało.

Pytanie moje jest następujące czy majonez na bagnecie i korku definitywnie oznacza uszczelkę pod głowicą czy może być to coś innego

z objawów nie zauważyłem też nic innego moc wydaje mi się że jest jak zawsze

pyt 2 Czy jeżeli jednak to uszczelka to planowanie głowicy jest niezbędne ?

aha jeszcze coś dziwi mnie fakt że przed wymianą oleju maź była tylko na korku a nie było mazi na bagnecie tylko sam ciemny olej i szlo bezproblemowo oceniać stan oleju itd a po wymianie oleju ponad podziałkę jest jedna maź na bagnecie

Gdy maź była na samym korku to się nie przejmowałem bo z info z starego forum gdzie temat był ruszany dowiedziałem się że ten typ tak ma przy wilgoci a wcześniej była przecież odwilż i zima.

Vanitum:
Sprawdź czy podobna maź masz w zbiorniczku od płyn chłodzącego, albo czy ubywa ci tego płynu w zastraszającym tempie.

Głowę jednak dam, że po prostu użytkujesz auto na krótkich dystansach i najzwyczajniej w świecie nie ma kiedy solidnie się zagrzać. Jeśli ta jest, nie przejmuj się mazią, a zacznij czasem wyprowadzać atosa na dłuższe spacery.

legenda:
Vanitum myślę że masz racje bo dziś po wyjęciu bagnetu to mazi nie było na nim

Autko używane na dystans 10 km rano i popołudniu

Dzięki za odp :)

Waldi:
jak bagnet czysty to nic sie nie dzieje

ten typ tak ma, kiedy zmieni sie pogoda majonez zniknie

tomecom:
Zgadzam się z poprzednikami - maź to normalna rzecz w Hyundaiach. Z tego co pamiętam ze starego forum, winowajcą jest taki a nie inny system odpowietrzania. Na krótkich dystansach majonez zbiera się pod korkiem. Gdy mnie majonez pojawił się w bagnecie winna była uszczelka przez którą olej sączył się z lewego boku silnika (patrząc na podszybie) i zalewał rozrząd. Prewencyjnie zajrzałbym też komory silnika i obejrzał czy nie ma  jakichś wycieków. Jeśli nie, to raczej nie masz się o co martwić - tak jak koledzy mówią - weź go na autostradę, zalicz ścieżkę w tę i z powrotem a wszystko powinno być ok;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej