Autor Wątek: Problem z zakupem odpowiednich żarówek do świateł drogowych  (Przeczytany 3833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• HKP
  • **
Jeszcze raz witam wszystkich Forumowiczów. Od kilkunastu dni jestem posiadaczką Hyundaia ix35 EL, rok prod. 2013. Bardzo proszę o pomoc i radę.

Światła drogowe mam prawie niewidoczne. Dlatego chciałam zmienić żarówki. Udałam się do jedynego w moim mieście sklepu motoryzacyjnego, podałam VIN, markę i wszystkie inne dane. Pan sprzedawca poinformował mnie, że do tego samochodu pasują jedynie specjalistyczne żarówki H7 (mówił coś o żarnikach), które w komplecie (2 szt.) kosztują 800 (osiemset) złotych.

I tu bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam wątki dotyczące oświetlenia, doszłam do tego, że faktycznie muszą to być żarówki H7 typu HIR2. Czy naprawdę do tego autka pasują wyłącznie "dedykowane" żarówki w takiej cenie? Chciałabym kupić żarówki dobre, które jasno świecą i gwarantują bezpieczeństwo (dużo jeżdżę, również po zmroku).

Czy ktoś z Państwa byłby na tyle uprzejmy i wskazał mi odpowiedni typ (ewentualnie producenta) żarówek, ale może w bardziej rozsądnych cenach? Będę bardzo wdzięczna.

Oznaczenia na obecnie zamontowanych żarówkach Boscha:
HB4 U  12 V  51W
E1  2A64
12.8V  55W  9006 DOT
754

Załączam też poglądowe zdjęcie tej żarówki. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Monika :->

Offline mirek70

• Giełda
Problem z zakupem odpowiednich żarówek do świateł drogowych
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Styczeń 2019, 23:53:58 »
Witam...
Jeśli masz takie żarówki jak na zdjęciu to jest to żarówka typu HB4 U 12V 51W czyli normalna żarówka a nie żarnik bo te są do lamp Xenon
Po pierwsze zobacz w jakim stanie są klosze czy są czyste a nie matowe bo wtedy będzie potrzebne polerowanie
Kupić żarówki dobrej jakości np.

https://allegro.pl/oferta/zarowki-osram-night-breaker-laser-150-hb4-51w-7697458523?utm_source=google&utm_medium=cpc&ds_rl=1262553&ev_campaign=_mtrzcj_pla_akcesoria_samochodowe&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=EAIaIQobChMIy4WWi7aC4AIVDqmaCh1-cg7hEAQYASABEgLAh_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Pozdrawiam
Mirek

Offline monia

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Styczeń 2019, 00:27:12 »
Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Dodam tylko, że w instrukcji od auta, w zakresie mocy żarówek mam następujący zapis:

Reflektor (światła mijania/światła drogowe) - moc: 55 lub 35 W (HID).

;-)

Offline Eponimos2014

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:07:08 »
Nie ma czegoś takiego jak żarówki H7 typu HIR 2 .  Żarówka HB 4 też nie pasuje pomimo podobnej budowy.  Masz po prostu żarówki HIR 2 i tyle w temacie. Reflektor soczewkowy Bi Ksenon z żarówką nowej generacji . :->

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Styczeń 2019, 15:30:44 »
Cytat: "Eponimos2014"
Żarówka HB 4 też nie pasuje pomimo podobnej budowy.

Skoro monia, napisała, ze obecnie ma HB4 U 12 V 51W to sie chyba da i pasuje:) Teoretycznie z oszczędnosci poprzedni właścicel/handlarz mógł wcisnąć HB4 zamiast HIR 2.