Jeszcze raz witam wszystkich Forumowiczów. Od kilkunastu dni jestem posiadaczką Hyundaia ix35 EL, rok prod. 2013. Bardzo proszę o pomoc i radę.
Światła drogowe mam prawie niewidoczne. Dlatego chciałam zmienić żarówki. Udałam się do jedynego w moim mieście sklepu motoryzacyjnego, podałam VIN, markę i wszystkie inne dane. Pan sprzedawca poinformował mnie, że do tego samochodu pasują jedynie specjalistyczne żarówki H7 (mówił coś o żarnikach), które w komplecie (2 szt.) kosztują 800 (osiemset) złotych.
I tu bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam wątki dotyczące oświetlenia, doszłam do tego, że faktycznie muszą to być żarówki H7 typu HIR2. Czy naprawdę do tego autka pasują wyłącznie "dedykowane" żarówki w takiej cenie? Chciałabym kupić żarówki dobre, które jasno świecą i gwarantują bezpieczeństwo (dużo jeżdżę, również po zmroku).
Czy ktoś z Państwa byłby na tyle uprzejmy i wskazał mi odpowiedni typ (ewentualnie producenta) żarówek, ale może w bardziej rozsądnych cenach? Będę bardzo wdzięczna.
Oznaczenia na obecnie zamontowanych żarówkach Boscha:
HB4 U 12 V 51W
E1 2A64
12.8V 55W 9006 DOT
754
Załączam też poglądowe zdjęcie tej żarówki. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Monika :->