Autor Wątek: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi  (Przeczytany 7483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopad 2024, 15:23:48 »
Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym obrazku idealna sytuacja. Te piki w dół to otwarcia termostatu który dopuszcza chłodnego płynu do obiegu. Wentylator chodzi zawsze gdy włączona jest klima praktycznie w każdym aucie po to aby działała ona na postoju.
Kreskami się nie przejmuj

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopad 2024, 12:39:55 »
Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym obrazku idealna sytuacja. Te piki w dół to otwarcia termostatu który dopuszcza chłodnego płynu do obiegu. Wentylator chodzi zawsze gdy włączona jest klima praktycznie w każdym aucie po to aby działała ona na postoju.
Kreskami się nie przejmuj

Cześć,
odnosisz się do pierwszego screena który właśnie zgodnie z opisem jest sytuacją sprzed 'cyrków' na postoju (drugi tak samo).

Zobacz dwa ostatnie screeny, gdzie temperatura dochodzi do max 75-80 stopni a potem jeśli samochód nie jedzie to spada - dla mnie to nie jest normalne. W żadnym poprzednim aucie nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Jak się rozgrzały to trzymały tą temperaturę, a nie że leciała w dół. Teraz może i jest zimno na zewnątrz ale pierwszy raz to zobaczyłem jak było w okolicach 15 - 20 stopni.

Tak jak napisałem - po kilku minutach na postoju jest w stanie pokazać 60 stopni i połowy kresek nie ma. Przez trzy lata jazdy tym samochodem nie było wcześniej takich akcji, dopiero w tym roku.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Listopad 2024, 12:54:59 »
Nie rozumiem. Samochód nie jedzie a silnik pracuje? Na 3 obrazku silnik pracuje ileś tam minut na postoju?
Przecież jak silnik zgasisz to on zaczyna stygnąć.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Listopad 2024, 13:21:43 »
Niektóre auta z systemem start-stop mają dodatkową elektryczna pompę płynu która ma zapewniać obieg płynu kiedy stoisz na skrzyżowaniu. W takim Megane IV ta pompa pracuje jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu silnika.. Wtedy też temperatura płynu spada szybciej niż kiedy takiej pompy nie ma bo masz wymuszony obieg a źródło ciepła już nie grzeje.

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopad 2024, 15:18:10 »
Nie rozumiem. Samochód nie jedzie a silnik pracuje? Na 3 obrazku silnik pracuje ileś tam minut na postoju?
Przecież jak silnik zgasisz to on zaczyna stygnąć.

Czy to jest jakaś szczególnie wyjątkowa sytuacja, że samochód stoi a silnik pracuje? Ogólnie sugerowanie, że nie wiem, iż zgaszony silnik nie generuje ciepła uważam za trochę nie na miejscu. Szczególnie, że w pierwszym poście napisałem wyraźnie:

Podpiąłem OBD i na szybko patrząc przez Car Scanner faktycznie temperatura spadała, zarejestrowałem minimum 60 stopni, potem zgasiłem samochód więc nie wiem do ilu by spadła finalnie.

Niektóre auta z systemem start-stop mają dodatkową elektryczna pompę płynu która ma zapewniać obieg płynu kiedy stoisz na skrzyżowaniu. W takim Megane IV ta pompa pracuje jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu silnika.. Wtedy też temperatura płynu spada szybciej niż kiedy takiej pompy nie ma bo masz wymuszony obieg a źródło ciepła już nie grzeje.

Nie wiem, czy i40 rocznik 2013 silnik 1.7 crdi miewały start-stop. Według mojej najlepszej wiedzy natomiast mój egzemplarz takowego nie posiada. I tak jak wspomniałem powyżej i napisałem wcześniej, temperatura spada podczas postoju na silniku pracującym/b].

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopad 2024, 15:57:39 »
Ok i rozumiem, że wiatrak na chłodnicy nie jest włączony? Wtedy kiedy stoisz i silnik pracuje, wiatrak nie pracuje?
Sprawdzę u siebie w spalinie jak to się zachowuje w tych temperaturach tzn czy temperatura płynu zacznie spadac. Póki co cały czas jeżdżę elektrykiem.  Dam znać.

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudzień 2024, 16:30:48 »
Ok i rozumiem, że wiatrak na chłodnicy nie jest włączony? Wtedy kiedy stoisz i silnik pracuje, wiatrak nie pracuje?

Wiatrak pracuje cały czas bo mam klimatyzację włączoną bez przerwy. Mechanik mi powiedział, że tak to działa. Nie wiem ile w tym prawdy.

Dodaję screen z trasy A4 Rzeszów - Kraków. Jak widać jak auto jedzie stałą prędkością autostradową to i temperatura w miarę się trzyma, średnia wtedy ~90. Natomiast zwolnienie czy zatrzymanie skutkuje już spadkiem (widać po 17:17). Przed wjechaniem na autostradę (niska prędkość, korki) też ta temperatura nie chce dojść do 90.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Grudzień 2024, 21:30:11 »
No to wszystko gra. Masz takie spadki na postoju bo masz włączony wiatrak. Wyłącz klimę, wiatrak się wyłączysz i będziesz miał to czego oczekujesz.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Grudzień 2024, 23:26:32 »
A może ma termostat uszkodzony że nie zamyka obiegu ?. Miałem tak ze 2 razy ale w innych autkach.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Grudzień 2024, 23:32:49 »
Raczej może być termostat co się nie domyka. On powinien trzymać temperaturę silnika.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Grudzień 2024, 06:42:51 »
Szukacie dziury w całym. Termostat otwiera się ok 95 stopni i średnio, pod sznurek trzyma 90 stopni. Wszystko jest ok. A to że auto stygnie jak stoisz jest oczywiste i w twoim wypadku wynika z ciągłej pracy wentylatora O CZYM WCZESNIEJ PISALEM. Wentylator odprowadza więcej ciepła niż dostarcza silnik na postoju.
Tak więc szukacie dziury w całym.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 06:46:30 przez XT1097 »

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Grudzień 2024, 08:56:38 »
Szukacie dziury w całym. Termostat otwiera się ok 95 stopni i średnio, pod sznurek trzyma 90 stopni. Wszystko jest ok. A to że auto stygnie jak stoisz jest oczywiste i w twoim wypadku wynika z ciągłej pracy wentylatora O CZYM WCZESNIEJ PISALEM. Wentylator odprowadza więcej ciepła niż dostarcza silnik na postoju.
Pozdrawiam

Nigdy w żadnym aucie którym jeździłem nie było takich spadków temperatury na postoju, że widocznie kreski znikają ze wskaźnika. Zawsze wskazówka stała w miejscu i koniec, więc dla mnie to jest bzdura.

To że wentylator chodzi to jedno - czy termostat nie jest od tego, żeby zamknąć obieg na chłodnicę, żeby ten wentylator nie miał wtedy wpływu na temperaturę cieczy chłodzącej? Chyba właśnie od tego jest.

Nie uwierzę, że sytuacja w której mam 60 stopni po 5 minutach pod garażem jest normalna. Szczególnie, że nawet podczas jazdy silnik ma problem, żeby osiągnąć 90 stopni.

No to wszystko gra. Masz takie spadki na postoju bo masz włączony wiatrak. Wyłącz klimę, wiatrak się wyłączysz i będziesz miał to czego oczekujesz.

Aż z ciekawości to sprawdzę na czasie.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Grudzień 2024, 09:09:08 »
Pozdrawiam

A właśnie że takie objawy dziwnego chłodzenia się silnika miałem na "zaciętym" termostacie na dużym obiegu. Po wymianie na nowy temperatura wróciła do normy obojętnie czy wiatrak klimy działał czy nie.

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Grudzień 2024, 20:00:39 »
A więc wykresy z dzisiaj. Klimatyzację wyłączyłem, wentylator zatem nie chodził na postoju (jak podczas jazdy to nie wiem).

Najpierw powrót z roboty ~13 kilometrów - temperatura ledwo doszła do 80. Rejestrację włączyłem z chwilowym opóźnieniem stąd start od ~40 stopni.

Chwila stania pod blokiem a następnie podjazd pod garaż i tam grzebanie przy aucie na włączonym silniku praktycznie pół godziny - jak widać +/- 76 stopni, zasadniczo można stwierdzić, że temperatura ani nie rośnie ani nie spada w tej sytuacji, ani nie jest to książkowe 90 stopni.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudzień 2024, 20:02:15 przez Ziku90 »

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Grudzień 2024, 20:30:13 »
Wszystko jest OK.
Wesołych Świąt.