Forum > Santa Fe SM
Santa Fe SM 2.0CRDi 125km 2005 rok - pytania nowego właścici
Arni71:
Hmm , nie chcę się okazać marudą, nie masz teraz większych zmartwień niż głośniki ??
Rozwiąż najpierw problem z olejem i kontrolką :P
nie łap wszystkich srok za ogon bo odfruniesz :)
Wymiana oleju i filtra to u Ciebie podstawa, jeśli kontrolka gaśnie z opóźnieniem lub mruga przed zgaśnięciem to jest problem z ciśnieniem oleju, możliwe opcje były wskazane prze kolegów - jak wymienisz olej to przynajmniej 1 podstawową przyczynę usuniesz - jeśli olej jest stary, przeciągnięty w przebiegu to będzie rzadszy a co za tym idzie słabiej będzie łapał ciśnienie (specyfika pracy pompy olejowej), podobnie z filtrem gdy będzie "zatkany".
Jest bardzo duża szansa że wymiana wyleczy problem.
WookieWroc:
Nie nie, ja tylko pytałem o te glosniki, absolutnie teraz się tym nie będe bawił, priorytet to rozrząd, filtry i oleje w środę no i dalsze sprawdzanie co i jak.
Przemas:
Nie wiem jak u ciebie u mnie nie było uszczelki w filtrze oleju co powodowało spływanie oleju z filtra do miski i kontrolka gasła po 4-5 sekundach. Uszczelka ta działa jak zawór zwrotny. teraz kontrolka oleju gaśnie od razu. Temat był wielokrotnie poruszany na forum.
WookieWroc:
a jaki filtr kupiłeś żeby była uszczelka ?
Piotrek79:
--- Cytat: "Przemas" ---Nie wiem jak u ciebie u mnie nie było uszczelki w filtrze oleju co powodowało spływanie oleju z filtra do miski i kontrolka gasła po 4-5 sekundach. Uszczelka ta działa jak zawór zwrotny. teraz kontrolka oleju gaśnie od razu. Temat był wielokrotnie poruszany na forum.
--- Koniec cytatu ---
Tylko,że ta uszczelka z tego co tu pisali występuje tylko w silniku 2.2. nawet były schematy pokazane i w 2.0 tej uszczelki nie ma.
Zresztą w moim 2.0 nie ma tej uszczelki a przy wymianie oleju i filtra po odkręceniu kubka z filtrem zawsze oleju jest po brzegi,że się wylewa oczywiście najpierw spuszczam olej z miski później z kubka filtra.
Nawigacja
[#] Następna strona