Forum > Santa Fe SM
Santa Fe SM 2.0CRDi 125km 2005 rok - pytania nowego właścici
Arni71:
Z tego co wiem, to generalnie są te same silniki - różnią się osprzętem - turbina VGT, dwumas , nie wiem co jeszcze.
Ja miałem wersję 113KM i podczas szukania części przewijały się obie wersje silnika.
WookieWroc:
Silnik zmieniony na gwarancji warsztatu, nic nie płaciłem. Mam teraz po przebiegu 150tyś km a nie po 350tyś km. Silnik wyjęty z jężdzącego auta, działa cicho.
Pytanie, mechanik powiedział że zaleje go jakimś Castrolem na 1000km żeby przepłukać i wrócić po 1000km na wlanie oleju "lepszego".
Co polecacie, jakiś Liquid Moly? ale ile ? 5W40 ?
Piotrek79:
Ja w swoim już drugą wymianę śmigam na Ravenolu 0w40 i wszystko gra.
Na 10.000/12.000 nie mam potrzeby dolewać,ale nie mówię, że sobie coś tam nie weźmie.
Mój samochód robi 90% krótkie odcinki zima,lato, jesień to niech ma lepszy olej jak mu to pasuje.
Ja tam zawsze próbuje lać full syntetyczny. Jak nie spija dużych ilości to zostawiam. Jeszcze nic z żadnym silnikiem mi się nie stało.
WookieWroc:
kurde wg tam jakiejś ankiety na liquid moly wyszło że 15W40 będzie odpowiedni do mnie...
ELETomek:
Wookie zmień ankietę ;-) na Ravenol. Tego chyba jeszcze nie rozlewają PL.. Niby ten sam olej LM ma inny numer w D i PL, daje to do myślenia.
Nawigacja
[#] Następna strona