Forum > i30 PD

Spalanie

<< < (14/20) > >>

IT_Tech_PL:

--- Cytat: tomilipin w 27 Listopad 2018, 20:30:47 ---1.4 MPI
miasto - nieznane, mało jeżdżę po mieście
trasa - 5,7

minimalnie udało mi się zejść do 5,1 przy jeździe 90km/h (~80% trasa, ~20% miasto) na odcinku 114 km, samochód miał około pół roku i 3800 km przebiegu.
Jeżdżę raczej ekonomicznie, prawie tryb dziadka.

--- Koniec cytatu ---

Mam również i30 1.4 MPI (2017 rok) i spalanie 5.7 jest możliwe na strasie jadąc 120 KM/h. Przy 140 pali 7.5 litra.  Na moje trasy przelotowe do pracy ok bo nie da się rozpędzić więcej o poranku na A4 niż do 120 :)
W cyklu mieszanym 6.5 l średnia po przejchaniu 65tyś km.

jarob:
Silnik 14 T-GDI  Po przejechaniu od nowości 30000 km średnie spalanie wg. komputera 6,4l / 100 km.

tomilipin:
Wcześniej pisałem, że spalanie mi się zwiększa, a zasięg wskazywany przez komputer - spada. Ostatnio się to naprawiło :)
Głównie jeżdżę po mieście, przez co spalanie jest wysokie, ale ostatnio w ciągu 3 dni zrobiłem ponad 400 km (3 osobne trasy: 100 km, 220 km, 107 km). Praktycznie 95% drogi ekspresowe, jeden kawałek autostrady, obwodnice, ładne drogi krajowe. Prędkość 90-100 km/h, w samochodzie dwie osoby. Spalanie 5,2 :) Dziś tankowałem do pełna i komputer pokazuje 711 km zasięgu.

...kuba...:
Podejrzewam, ze zasięg może być liczony na podstawie aktualnego średniego spalania i ilości paliwa z zbiorniku wiec jesli aktualne średnie spalanie spada to automatycznie dla tego samego poziomu paliwa - np. w pełni zatankowany, wyliczony zasieg będzie dłuższy.

tomilipin:
Tak, to jak najbardziej brzmi logicznie i też myślę, że tak to działa. Ale jeśli przeczytasz moje wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku, zobaczysz że auto po odbiorze z salonu miało 8 kilometrów przebiegu i średnie spalanie rzędu kilkudziesięciu litrów, a mimo to komputer pokazywał 720 km zasięgu. Idąc tym tokiem rozumowania, zasięg powinien wynosić około 50 km, a jednak pokazywało się 720. Może komputer ma wstępnie zaprogramowane spalanie i zasięg, i dopiero później "uczy się" to obliczać w zależności od faktycznego spalania i przebiegu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej